Планината Либърти Бел

25.10.2011
Планината Либърти Бел

Либърти Бел (Liberty Bell Mountain) е величествен планински масив, съставен от общо пет върха, образувала се в западната част на Северна Америка. Либърти Бел е част от планинската верига Северни Каскади (North Cascades) и е включена в Списъка с 50-те класически планински изкачвания на Северна Америка.

Височината на Либърти Бел е 2353 метра, а този популярен сред катерачите масив се намира точно на прохода Вашингтон (Washington Pass), по популярната магистрала Северни Каскади (North Cascades Highway).

Първото изкачване на Либърти Бел става на 27 септември 1946 година от групата алпинисти Фред Беки (Fred Beckey), Джери О’Нийл (Jerry O'Neil) и Чарлс Уелш (Charles Welsh). Тримата ентусиасти покорили планината по маршрута, който днес е известен като Беки Роуд (Beckey route). Трасето нагоре по гранитните скали, което е едно от петдесетте класически за САЩ е известно като Либърти Крак (Liberty Crack).

За изкачването на Либърти Бел днес са прокарани доста маршрути, които варират от най-лесни (за непрофесионалисти) до много трудно скално катерене, каквото например е това по Източното лице на масива.

Най-доброто време за покоряване на Либърти Бел е в месеците май, юни, юли, август, септември, като удобен изходен пункт е Уинтроп (Winthrop). По време на изкачването на Либърти Бел може да видите красиви планински езера, като Синьото езеро и интересни скални образувания като например т.нар Кула Конкорд (Concord Tower).

Либърти Бел в Северна Америка

Най-близкото летище до тази американска планина е това в Сиатъл. Близо до Либърти Бел е Национален парк Северни Каскади, през който преминава единствено път 20 (Route 20). По време на пътуването по шосето човек може да се наслади на дивата и сурова природа в района, която не може да се види в този вид в другите американски щати.

Поддържаните пътеки в парка са доста малко и всеки, решил да поеме из тази сурова местност, трябва да е добре подготвен за минимум няколко дена приключения. Едва за около седмица-две човек би могъл да обходи района. През зимата тези територии в полите на Либърти Бел могат да са изключително сурови и дори опасни.

3
Общо гласували: 2
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати