Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Кралският дворец Каравейк

Кралският дворец Каравейк

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Плаващият дворец Каравейк в Янгон

Каравейк (Karaweik) е името на един удивителен плаващ дворец във формата на лебед, който е една от най-бляскавите и интересни забележителности на Янгон. Залата Каравейк, обляна в позлата и украса плава по красивото изкуствено езеро Кандауджи (Kandawgyi Lake). То се намира в източна посока от будистката Шведагон пагода (Shwedagon Pagoda), която е навярно най-популярната туристическа забележителност на Мианмар.

Езерото Кандауджи в буквален превод означава „кралското езеро”, а великолепната плаваща зала Каравейк е блестящ завършек на царствеността, която изпълва въздуха в тази централна част на Янгон. Каравейк представлява огромен ресторант и зала за представления, водени от два красиви златни лебеда, които носят великолепната пагода на гърбовете си.

Луксозният кралски кораб носи името на едноименната свещена митологична птица. Построен е през 1972 година и от тогава насам е една от забележителностите на Янгон.

Опашката на двете митологични птици е оцветена с червена и златна боя и е в традиционен стил. Ако се вгледате в главата на лебедите, ще видите, че от човката им винаги виси една златна топка.

Залата Каравейк е върхов момент в Природен парк Кандауджи, който е популярна дестинация за отдих в района. Освен красивата природа тук има отлични условия за дейности на открито, сред които шоурумове на 10-те традиционни за Янгон изкуства, различни магазини, увеселителни паркове и т.н. Карауей е запазено място за тържествени събития.

Огромната пагода-лебед е покрита изцяло със злато преди около 20 години. Кралският кораб е издигнат на общо 3 етажа, а във вътрешността му се състои от 2 щедро украсени зали, в които могат да се видят с фолклорни дърворезби и произведения на тукашните занаяти. Може да се види дори автентична тъкачна машина от древни времена. В края на едната зала на Каравейк има и красиво стълбище.

Кралският дворец Каравейк

Докато обядват или вечерят, посетителите на Каравейк имат възможност да се насладят на интересен танцово-инструментален спектакъл. Под съпровода на традиционната за страната музика, изкусни танцьори изпълняват народните си танци. Кухнята на ресторанта е доста богата, като се предлагат ястия от Китайската, Източна и Западната кулинария.

Като цяло паркът около езерото Кандауджи е популярен за дипломатически и бизнес срещи и конференции. Залата Каравейк е подходяща за провеждането на по-мащабни събития, като сватби, големи тържества, социални и бизнес събития и т.н. Луксозните стаи Лауканат (Lawkanat) и Шуеуа (Shwewa) пък са предназначени да обслужват частни и по-лимитирани групи, докато по-големите зали Отара (Ottara) и Декина (Dekhina Hall) са направени за гала-събития.

Паркът и великолепната златна пагода, водена от два лебеда са достъпни ежедневно от ранни зори до 22:00 ч. вечер. За да влезете в природната местност, в сърцето на Янгон е нужно да заплатите входна такса от 300 ката (Kyats) на човек, а достъпът до Залата Каравейк е възможен срещу 500 ката. След като посетите езерото и атракциите му, може да се отправите към позлатената пагода Шведагон, която е само на 10 минути от парка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати