Кула Галата, Истанбул

Новак
122
Кула Галата в Истанбул

Кула Галата (Galata Tower) е една от най-старинните и високи постройки в Истанбул. Векове наред тя е била и ще бъде част от уникалния пейзаж на града, разположен на два континента.

Постройката се намира в квартал Галата. Издигната е в непосредствена близост до тесния проток Златния рог на Босфора.

67-метровата каменна постройка се вижда от почти всички точки на Истанбул. Кула Галата е построена през далечната 1348-49 година от т.нар. генуезци (Genoese), които по това време владеели византийските райони. Те кръстили високото здание „Кулата на Исус“, което е и първоначалното име на зданието.

Легендите разказват, че през Средновековието на върха й се е издигал 8 метров кръст. Кулата на Исус тогава служела за отбранителен форт.

Диаметърът на Галата е близо 17 метра, а стените са дебели около 4 метра.

През вековете кулата е имала различни предназначения. Тя е изпълнявала функциите на огромен склад, на затвор, на морски фар и пожарна кула. Столетия наред тя е била най-високото здание в града.

Кула Галата

Върхът на кулата е използван и за много астрономически наблюдения от пионерите в областта.

Друга интересна подробност е, че по време на османската империя авантюристът Ахмед Челеби Хезарфен, изпитвайки едно от своите изобретения за полет с крила, прелетял от Галата до противоположната на азиатска страна - Ускудар.

Кулата е девет етажна. През 60-те години на миналия век след мащабна реставрация се поставя конусообразен покрив, който е бил разрушен през далечната 1875 година след опустушителна буря.

От 1967 г. кула Галата е отворена за туристи.

Всекидневно тя се посещава от стотици гости на града. Галата е една от визитните картички на Истанбул.

От върха на кула Галата се разкрива запомняща се гледка към града. От там се виждат Босфора, Халичи и Мраморно море. На върха са разположени атрактивни ресторанти и заведения, от чиито балкони можете да се насладите на уникалните градски пейзажи от старата и новата част на Истанбул.

Предлагат се туристически пакети на цена от около 60 евро, в които са включени освен панорамна разходка из балконите на Галата, така и хапване, пийване и шоупрограма с характерните местни танци (belly dance).

До върха на кула Галата се стига чрез два модерни асансьора. Интересна подробност за туристите, почитатели на нощния живот, е фактът, че на един от последните етажи на историческата забележителност се намира нощен клуб, където се провеждат мащабни партита.

Терасите на кула Галата са отворени всеки ден от 9 сутринта до 5 ч. вечерта. През лятото работното време е удължено до 7 ч. вечерта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати