Луизиана Стейт Кепитъл

29.09.2012
Луизиана Стейт Кепитъл

Сградата Луизиана Стейт Кепитъл (Louisiana State Capitol) е важна сграда в щата Луизиана (Louisiana), която се намира в Бетън Руж (Baton Rouge). В сградата се намира кабинетът на губернатора.

Сградата Луизиана Стейт Кепитъл е висока сто тридесет и седем метра, има тридесет и четири етажа и е най-голямата капитолийска сграда в САЩ, най-високата сграда в Бетън Руж и седмата по височина сграда в Луизиана. Тя се намира върху двадесет и седем акров парцел, който включва капитолийски градини.

Луизиана Стейт Кепитъл е изградена от варовик, добит в Алабама (Alabama). Тя е разкошен пример за сграда, изработена в стила на класицизма с елементи на Арт Деко. Такива елементи са били характерни за сградите през двадесетте години на миналия век.

Сградата е украсена със скулптурни сцени от американската история и от историята на Луизиана, които са концентрирани най-вече в красивта кула на сградата. Околоко главния вход е гравиран надпис в камъка, който гласи: „Ние живяхме дълго, но това е най-благородното дело на благородния ни живо”. Този цитат е от Робърт Ливингстън (Robert Livingston), който е казал тази фраза през 1803 година.

Към главния вход водят стъпала с имената на щатовете в САЩ по поредност на присъединяването на всеки от тези щати към Съюза. След първите тринадесет стъпала, които символизират оригиналните тринадесет щата, следва малка платформа, а зад нея стълбите продължават отново, за да представят и останалите щати. Четиридесет и деветото стъпало представя Аляска (Alaska) и Хавай (Hawaii) заедно, тъй като те са се присъединили към Съюза през 1959 година, след като сградата вече била построена.

Сградата Луизиана Стейт Кепитъл заменила старата капитолийска сграда, която била построена през 1847 година. Новата сграда била част от кампанията на губернатора Хюи Лонг (Huey Long) през 1928 година. Лонг подписал договор с архитектурна фирма от Нови Орлеан (New Orleans)., които трябвало да направят дизайна на сградата.

Изкопните работи започнали през 1930 година, след като Лонг бил избран за губернатор на Луизиана, и сградата била окончателно построена през 1932 година. Изграждането на новата сграда струвало пет милиона долара.

По ирония на съдбата в сградата Луизиана Стейт Кепитъл през 1935 година Лонг, който вече станал сенатор по това време, бил ранен от убиец. Сенатор Лонг починал два дни след покушението. Тялото му било погребано на територията на капитолийските градини.

Там е издигнат и монумент, който представлява статуя, която го изобразява, държащ модел на неговата сграда, стои гордо в английската градина в сянката на небостъргача, който е бил част от политическата платформа на Хюи Лонг.

До ден днешен дупките от куршумите могат да се видят върху стената на сградата. Съвременната сграда на Луизиана Стейт Кепитъл завинаги ще остане обвързана с политическата кариера на Хюи Лонг.

3.7
Общо гласували: 10
5 2
4 3
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати