Националният мемориал на генерал Грант

25.09.2012

Националният мемориал на генерал Грант (General Grant National Memorial) представлява мавзолей, който се намира в Манхатън (Manhattan), в парка Ривърсайд (Riverside). В него се намира тялото на американския президент Улис Грант (Ulisses Grant), което е в гранитен саркофаг. В друг саркофаг е положено тялото на съпругата на президента – Джулия Грант (Julia Grant).

Мавзолеят е изграден в стил нео-ампир. По време на проектирането на мемориала, който е създаден от гранит и мрамор, архитектът Джон Дънкан (John Duncan) се вдъхновил от един макет на античен мавзолей. Тържественото откриване на мавзолея се състояло по случай седемедсет и петата годишнина на генерал Грант.

Националният мемориал на генерал Грант

Това се случило на 27 април 1897 година. В окончателния си вариант паметникът, който трябвало да бъде символ на триумфа на Севера над Юга, се оказал доста по-скромен, отколкото го виждал в мечтите си Джон Дънкан, който бил избран на конкурс, на който се явили шестдесет и пет архитекти. Дънкан искал сградата да прилича на военна гробница, която не може да бъде сбъркана от никого, и в никакъв случай да не навява асоциации за жилищна сграда.

Мемориалът на Грант е най-големият мавзолей на територията на САЩ и до Първата световна война е била една от най-големите забележителности на Ню Йорк. Победоносният главнокомандващ войските по време на гражданската война генерал Грант се преместил през 1884 година в Ню Йорк (New York).

Генерал Грант бил изключително популярна личност и когато починал, тълпа от милиони хора се събрала, за да се прости с него по време на погребението му през 1885 година. Земята, на която бил погребан генерал Грант, била дарение от тогавашния кмет на града, а Асоциацията на мемориала на Грант събрала от деветдесет хиляди дарители сумата от шестстотин хиляди долара, за да бъде построен мемориалът на генерал Грант.

Първоначалната сума, дарена за проекта, били пет хиляди долара, дарение от компанията Western Union. След това набирането на средства замряло и дори се появила мисълта строежът да бъде преместен в друг град, където по-лесно ще се привлекат дарители. Съпругата на генерал Грант обаче настоявала мемориалът да бъде изграден в Ривърсайд, тъй като там тя би могла да посещава гробницата често, както и заради факта, че Ню Йорк бил предпочитаното място от бившия президент, чието единствено желание относно погребението му било един ден и съпругата му да бъде положена до него.

Първоначалната идея била да се съберат един милион за проекта, но след това сумата била намалена на петстотин хиляди долара. Първият камък за построяването на мемориала бил положен през 1892 година.

Мемориалът на генерал Грант е дълъг четиридесет и пет метра и се състои от увенчана с купол ротонда с редица дорийски колони върху квадратна основа. Над входа има разкошна украса от каменни фигури, които изобразяват Победата и Мира, които стоят от двете страни на свитък, върху който са изписани прочутите думи на генерал Грант: „Нека да бъде мир”.

Вътрешността на гробницата мавзолей е направена във формата на кръст и е облицована с великолепен карарски мрамор. Тя напомня гроба на Наполеон (Napoleon) в Париж. Воинските победи на генерал Грант са сюжети на мозайките над прозорците на гробницата мавзолей. Двойна стълба води към гробницата, където са погребани президентът Грант и съпругата му Джулия Грант. Бронзови бюстове покрай стената изобразяват прочути генерали от армията на генерал Грант.

През седемдесетте години на двадесети век гробницата била осквернена от вандали. Вандализмът продължил до деветдесетте години, когато започнали грандиозни работи по възстановяването на гробницата.

3.5
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати