Национален монумент Ел Малпаис

08.09.2011
Националният монумент Ел Малпаис

Националният монумент Ел Малпаис (El Malpais National Monument) е разположен в западната част на Ню Мексико. Името Ел Малпаис идва от испанския термин, който означава „лоши земи”. Това име местността получила заради вулканичното поле, което покрива по-голямата част от територията.

Векове наред обаче хората успявали да се приспособят към условията на живот в тези неприветливи земи. Древните индиански цивилизации прекосили опасните места, за да стигнат до сравнително годна за обитаване местност. Територията, на която се намира днес националният монумент Ел Малпаис, е била място за живот на хората от културите Оейсисамерика (Oasisamerica).

Както индианците, така и испанските заселници се опитали да превърнат пустинната местност в цъфтяща земя. Животът на всички тези хора е засвидетелстван с помощта на петроглифи – надписи и рисунки, издълбани в скалите.

Ел Малпаис е част от вулканичното поле Зуни Бандера (Zuni-Bandera), второто по големина вулканично поле в провинция Бейзин и Рейндж (Basin and Range Province).

Огнената лава напълнила доста обемен басейн, обкръжен от възвишения от пясъчник. Вятърът и водата с течение на вековете са превърнали скалите в истински природен шедьовър, който е по-блед от околния ландшафт.

Ел Малпаис

На територията на националния монумент Ел Малпаис има вулкани, които не са активни, както и вулкани, които имат потенциал да изригнат някой ден. На територията на националния монумент се отбелязва и геотермална активност.

Някои от най-старите дървета от вида Pseudotsuga растат на територията на националния монумент Ел Малпаис. През 1940 година вулканичното поле Малпаис е било едно от осемте места, на които е трябвало да бъде изпитана първата атомна бомба.

На територията на националния монумент Ел Малпаис има пещери, които преди години са били достъпни за туристи и изследователи, но през декември 2010 година са затворени.

Една от забележителностите на територията на националния монумент Ел Паис е арката Ла Вентана (La Ventana Arch), която е изцяло от пясъчник и е направо огромна. Тя представлява едно от най-често сниманите места в целия парк.

Местността, известна като „Теснините” ("the Narrows") върховете се издигат като ограда, завиват живописно и са оформени от водата по изумително красив начин.

Трасето за изкачване води от терена за пикник край „Теснините” към върха на образуванията и предлага великолепна панорамна гледка, достойна за увековечаване. Хълмът, известен като Серо Енчиеро (Cerro Encierro) предлага пътища за изкачване, както и за катерене и предлага на изкачилите се прекрасни гледки.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати