Капитолият на Небраска в Линкълн

10.10.2011

Капитолият на Небраска (Nebraska State Capitol) се намира в Линкълн, щата Небраска. Той е изграден през 1932 година. В сградата се намира законодателният орган на щата, както и правителството на щата Небраска.

Първоначално за капитолийска сграда била използвана сграда, създадена през 1868 година, която обаче имала много дефекти още от самото начало. През 1889 година била създадена следващата капитолийска сграда, по дизайн на архитекта Уилям Уилкъкс (William Willcox).

Капитолият на Небраска

Съвременната капитолийска сграда се издига на височина от четиристотин стъпки. Тя е на петнадесет етажа. Това е най-високата сграда в град Линкълн. Тя също така е и най-тежката сграда в града. Капитолийската сграда е създадена по дизайн на архитекта Бертръм Гудхю (Bertram Goodhue).

За създаването на сградата той се вдъхновил от готическите архитектурни канони. Интересното е, че Гудхю, който изобретил дизайна на новата сграда, първоначално дори не бил допуснат до конкурса за нея. Той използвал различни абстрактни форми, но не искал да използва нито колони, нито купол, за да не прилича тази сграда на всички останали капитолийски сгради.

Сградата, която била построена, напомня по-скоро на катедрала, отколкото на капитолийска сграда. Тя е с четири крила. В тях са настанени различни институции. Това е първата капитолийска сграда, чието кулово пространство било използваемо.

Строежът на сградата започнал през 1922 година. Тя била изградена за сумата от почти десет милиона долара. Те били осигурени с помощта на специален данък. След десет години работа сградата била завършена.

Красивите скулптури, които са една от атракциите на сградата, са създадени от скулптора Лий Лоури (Lee Lawrie). В статуите му са залегнали символи, характерни за древните индианци. Това било в абсолютен разрез с желанията на Гудхю, който смятал, че така ще се развали съвършенството на неговото творение. Две години след започването на проекта обаче Гудхю починал, което дало възможност за простор на фантазиите на тема индиански реликви.

Капитолият на Небраска в Линкълн

Основата на сградата символизира четвъртите на планетата. Кулата символизира небето. Стълбището е украсено с бизони и с думи от древни индиански поеми. Сградата е допълнително украсена с монументи на най-великите законодатели, сред които Соломон (Solomon) и Наполеон (Napoleon). Различни исторически личности символизират идеалите. Сред тях е Луи девети (Louis IX), който символизира ерата на рицарите, както и Ейбръхъм Линкълн (Abraham Lincoln), който символизира човешката свобода.

Върху кулата на сградата се извисява златен купол, който символизира слънцето. В сградата е засилено влиянието на флората и фауната, характерни за древните индианци. Диви животни, бизони, различни видове растения, сред които царевица и слънчогледи, украсяват сградата. Те символизират култивирането на прерията.

Вратите на Източната зала се смятат за съвършено произведение на изкуството. Те са по дизайн на Лий Лоури. Вратите тежат над триста килограма и върху всяка от тях са изобразени традициите на индианците.

По дизайн на Лий Лоури били създадени специални панели от камък, които били наречени Историята на законите. Всеки от панелите бил изработен за около три месеца. Украсата на сградата била окончателно завършена през 1934 година.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати