Връх Ястребец

13.10.2011

Връх Ястребец е разположен на територията на планината Рила, която е най-високата планина както в България, така и на Балканския полуостров. Тя е на шесто място по височина в Европа заради факта, че връх Мусала е висок 2925 метра и е най-високият връх на Балканския полуостров.

Планината е изключително красива със своите над сто върха, които са високи над две хиляди метра. Над седемдесет от върховете в планината са високи над две хиляди и петстотин метра, което ги превръща в истинско предизвикателство за запалените любители катерачи.

Връх Ястребец

Преди хиляди години планината два пъти е преживяла ледников период, след което ледовете са се стопили и са оформили типични ледникови форми, сред които най-известни са циркусите. Ледниковото топене е образувало красивите езера в планината Рила. В планината има изобилие от водни ресурси, като от нея извират много реки, сред които и най-дългата река в България – река Искър с дължина триста шестдесет и осем километра, както и река Марица. Точно заради водните си масиви планината се казва Рила – това идва от древното име Роула, което е означавало водна планина.

Най-известният курорт на територията на планината Рила е курортът Боровец, който привлича туристи от цял свят през зимата със своите ски писти и възможности за зимен спорт. Планината Рила е привлекателна туристическа дестинация, тъй като релефът й е алпийски, със зъбери, долини, върхове и морени.

В Боровец има ски писти с обща дължина четиридесет и пет километра, като всяка от тях е различна по трудност. Три от пистите са разположени в райн Ястребец. До тях се стига с кабинков лифт, чиято последна станция е на самия връх Ястребец, който е разположен на 2363 метра надморска височина. От самия се връх се вижда невероятна гледка към целия курорт. Другите писти са разположени в Маркуджик и в Ситняково – Мартиновите бараки. Нощното каране на ски е разрешено само на Мартиновите Бараки, на другите писти това не е разрешено.

Връх Ястребец е част от националния парк Рила, който включва четири резервата с обща площ 16 222 метра. На връх Ястребец е много студено, затова изкачването му не с кабинковия лифт, а пеша е възможно само ако туристите са много добре екипирани за тази цел. На територията на Боровец средната зимна температура е около пет градуса под нулата, но по върховете на планината температурата може да спадне доста.

Върху връх Ястребец снегът се задържа дълго време през годината, но не се образуват ледници. Скиорите предпочитат да се спускат от връх Ястребец през февруари и през март, защото тогава снегът е най-плътен. Много скиори се спускат от връх Ястребец през деня, след което се връщат в домовете си, тъй като често тук пристигат столичани. Но по-голямата част предпочитат да останат поне за уикенда и за целта използват хотелския капацитет на курорта Боровец.

Историята на курорта Боровец започва през 1896 година, когато кметът на Самоков издига там малка дървена барачка като вила за съпругата си. Днес той се е превърнал в луксозен зимен курорт, който посреща всички нужди на най-капризните туристи.

По-непретенциозните туристи могат да преспят в хижа Ястребец. Тя се намира на един час път пеша от връх Мусала. Много често тази красива планинска хижа служи за изходна точка на изкачването на връх Мусала.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати