Язовир Въча

Нина 2Нина 2
Новак
748
Язовир Въча

Язовир Въча се намира в Южна България. Разположен е в района на Родопа планина и е част от каскадата Доспат-Въча. Той се намира на границата между смолянска област и пазарджишка област. Язовир Въча е в територията на община Девин и се намира по пътя между Кричим и Девин.

Язовир Въча е най-големият язовир по поречието на река Въча. Тя е втората по дължина река в Южна България след река Арда. Язовирът е един от най-големите в България. Той е с дължина над тридесет километра и осигурява питейна вода за град Пловдив и напояване за Пловдивското поле. Язовирът се простира от село Михалково до почивна станция Антонивановци.

Язовир Въча е признат за язовира с най-висока стена в България – сто четиридесет и четири метра и половина. На територията на язовира има много понтони, върху които са изградени къщи.

Преди години язовирът е носел името Антон Иванов. Името му се променило на Въча през 1999 година. По-запалените туристи изкачват връх Илия, за да видят оттам прекрасна гледка – почти цялата дължина на язовира.

Край бреговете на язовира има прекрасни условия за почивка – хотели и почивни станции предлагат на посетителите на местността условия за релаксация и комфорт. Язовир Въча е притегателно място за любители на риболова, тъй като в него има много различни видове риба. Тук може да се хване кефал, скобар, костур, бял амур, бяла риба, платика, бабушка, щука, каракуда, червеноперка, шаран, уклей, сом и известната като вредна риба слънчева риба, която изяжда хайвера на останалите.

Редовно от София и Пловдив се събират рибари, които тръгват в ранни зори за язовира. Съветът на старите рибари обаче е да се преспи в някой от хотелите, в каравана или в палатка, за да може да се хване моментът преди изгрев слънце, когато рибата кълве най-много. Язовирът е много дълбок и в дълбочините му живеят огромни сомове.

Според рибарските легенди някои от тях достигат размерите на възрастен човек и много от рибарите прекарват дълги часове край язовира в надеждата да хванат някой от легендарните обитатели на дъното. Много рибари предпочитат да прекарат времето си върху понтонните къщички и да ловят риба направо от понтона. През лятото водните къщички са целите обвити в зеленина. Близо до язовира се намират две известни пещери – Ягодинската пещера и пещерата Дяволското гърло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
511
45
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати