Попово Езеро

Попово Езеро в Пирин

Попово езеро е едно от единадесетте Попови езера в Пирин. То е най-голямото от групата на Поповите езера. Попово езеро е магнит за туристите през лятото. Езерото се намира на 2234 метра надморска височина.

То се намира на дъното на Поповоезерния циркус в Пирин, който е най-големият циркус – шест километра дължина и три километра ширина. Циркусът е вдлъбнатина, оформена между скалните склонове, в които обикновено се образуват езера при топене на ледникови маси.

Попово езеро е най-голямото езеро в Пирин, а също така и най-дълбокото езеро в планината. То е с най-голям воден обем от всички езера в планината. Попово езеро заема над 123 декара площ и е четвъртото в България по големина след Горното Рибно езеро, Смрадливото езеро и Близнака в планината Рила.

Попово езеро е дълбоко двадесет и девет метра и половина и е второто по дълбочина езеро в България след езерото Окото в Рила, което е дълбоко тридесет и седем метра. Попово езеро е оградено от върховете Джангал, Момин двор, Джано, Кралев двор, Сиврия. Водният обем на Попово езеро е 1 270 000 кубически метра.

Попово езеро събира вода от две малки поточета и от валежите. През късната пролет, когато се топят снеговете, в Поповото езеро водата достига максималния си обем. Водата от Поповто езеро се влива в шестте Рибни Попови езера. Така поповите езера образуват река Ретиже. Около езерото има красиви поляни, както и много клек.

Попово Езеро - едно от Поповите Езера

Попово езеро се нарича Папазгьол до 1942 година. Легенда за името на езерото разказва, как по време на османско робство в дълбокото езеро се хвърлил един поп, защото не можел да преживее озлочестяването на дъщеря му от турци. Когато попът се удавил, неговата калимявка изплувана на повърхността на езерото и така се образувал островът в средата на езерото.

Според друга легенда един поп обикалял планината, за да търси бог Перун и да го изгони след покръстването на българите. Попът намерил Перун, но богът много се ядосал и хвърлил попа в езерото.

В Поповите езера се включват Поповото езеро, Полежанските езера, Банските езера, Рибните Попови езера и Самодивските езера. Така обаче езерата стават шестнадесет на брой. Според по-традиционното подхождане към броенето на езерата в тях включват само Поповото езеро, Рибните Попови езера и Банските езера. Те се намират близо едни до други. Водата в тях е слабо минерализирана.

Банските езера са две, намират се до склона на връх Джангал. По-голямото заема площ от девет декара и половина и има форма на листо. Второто езеро е елипсовидно и заема по-малко от декар площ. Тези две езера се наричат бански, защото хората обичат от векове да се къпят в приятната им топла вода. Има две по-малки бански езера, които обаче пресъхват през по-топлите месеци.

Рибните езера са шест на брой и се намират едно под друго. Най-горното езеро е с площ от шест декара. То е много красиво, защото на повърхността му има много плаващи цветя. То е известно като Горното Рибно езеро. В него река Ретиже се спуска с много красив водопад. Езерото е голямо около декар и е два метра дълбоко. Другите четири езера са много по-малки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати