Замъкът Любляна

13.11.2011
Замъкът Любляна - Люблянски Град

Замъкът Любляна (Ljubljana Castle), известен още като Люблянски град (Ljubljanski grad) е средновековен замък. Той е разположен насред хълм в град Любляна, столицата на Словения и най-големият град в страната. От замъка се открива великолепна гледка към целия град.

Местността, където се намира замъкът, е била обитавана от хора хиляда и двеста години преди новата ера. По време на келтската епоха в района са построени укрепления, които след това са били използвани от римляните. Околността на града е била част от древноримска собственост още преди новата ера.

През тридесет и четвърта година преди новата ера колонията Емона (Emona), която се намирала недалеч от съвременния град Любляна, е получила право върху града. През пети век от новата ера територията е била превзета от варвари, а от шести век на територията на Любляна е издигнат славянският град Лувигана (Luvigana), който през десети век бил превзет от унгарците.

Крепостта е била построена през дванадесети век и е изпълнявала функцията на седалище на херцозите на Карниола (Carniola). . От 1276 година градът се е намирал в ръцете на тиролски графове. През 1335 година крепостта станала собственост на Хабсбургите (Habsburg).

През петнадесети век крепостта е била почти напълно разрушена и тогава на нейно място се издигнал замъкът – такъв, какъвто го познаваме днес. Замъкът бил украсен с красиви кули. Целта му била да защити империята от нападенията на отоманските войски.

През седемнадесети и осемнадесети век замъкът се превърнал в арсенал и във военна болница. Той е бил разрушен частично по време на Наполеоновия период. От 1809 до 1815 година градът е бил център на френските провинции. В края на деветнадесети и началото на двадесети век градът се е превърнал в център на словенското народно освободително движение.

Наблюдателната кула на замъка е построена през 1848 година. Когато имало опасност, пазачите на кулата трябвало да запалят огън, за да предупредят целия град. Огън се запалвал и по време на пристигане на важни гости в града, както и по време на важни събития.

През деветнадесети век замъкът станал част от австрийската империя и се превърнал в затвор, какъвто и останал до 1905 година. През 1905 година град Любляна придобил собственост върху замъка.

След образуването на Кралството на сърби, хървати и словенци през 1918 година, Любляна станала столица на Словения. В началото на Втората световна война градът е бил окупиран от италианци, а след това и от германци.

Замъкът Любляна бил подложен на реставриране и реновиране през шестдесетте години на миналия век. Днес замъкът е превърнат в туристическа атракция. В замъка Любляна се провеждат много културни събития. Процесът на реконструкция на замъка продължава и до днес.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати