Лас Палмас де Гран Канария

10.12.2011
Лас Палмас

Лас Палмас де Гран Канария (Las Palmas de Gran Canaria), по-известен като Лас Палмас, е испански град от автономната общност на Канарските острови (Canary Islands). Населението на град Лас Палмас е 383 308 човека. Лас Палмас е признат за най-големия град на Европейския съюз, който се намира извън Европа. Лас Палмас е предпочитана туристическа дестинация заради красотата си и привлекателния си климат, който радва жителите му с топло време през цялата година. Смята се, че Лас Палмас е градът с най-добър климат за туристи в целия свят.

Лас Палмас е основан като град през 1478 година и до седемнадесети век той изпълнява функцията на столица на Канарските острови. Днес Лас Палмас е столица на Санта Круз (Santa Kruz).

Градът е основан от Хуан Рехон (Juan Rejón), като първоначалното му име е Реал де Лас Палмас (Real de Las Palmas). При първото си пътуване до Америка Христофор Колумб (Christopher Columbus) хвърлил котва в пристанището на град Лас Палмас. В града има музей, посветен на Христофор Колумб. В края на шестнадесети век Франсис Дрейк (Francis Drake) се опитал да завладее острова, но не успял. След него холандците атакували града и частично го разрушили.

През 1927 година градът бил признат за първата столица на Каналските острови. През1936 година превратът на генерал Франко (Franco) стартира от Лас Палмас и довежда до гражданска война в Испания.

В Лас Палмас има разнообразие от театри, кина, има опера, провеждат се редовно концерти и танцови спектакли. Градът е домакин на годишния музикален фестивал на Канарските острови, както и на Международен филмов фестивал. Карнавалът на Лас Палмас е известен в целия свят и е една от основните атракции за туристите.

В града има много исторически забележителности. Музеят Канарио (Canario) е основан през 1879 година. В музея е представена ценна колекция от археологически обекти, открити на Канарските острови, които са изложени в шестнадесет зали. В музея има и библиотека с над шестдесет хиляди тома.

Лас Палмас де Гран Канария

В музея на Колумб е представена историята на Канарските острови и отношенията им с Америка. В музея има тринадесет постоянни изложбени зали, библиотека и учебен център, а също така зали за представяне на временни изложби. В музейния компекс е и къщата, в която Колумб е отсядал по време на първото си пътуване към Америка.

Музеят Елдер (Elder) е посветен на науката и технологията. Той е снабден с иновативни интерактивни технологии.

Музеят Маритайм (Maritime) търпи разширение, като при приключването си сградата ще разполага с огромен басейн, който да симулира интерактивен залив с голям кораб, управляван от посетителите.

Атлантическият център на модерното изкуство, открит през 1989 година, е едно от най-важните места за представяне на културния живот на Канарските острови. Това е място за постоянни и временни изложби, които варират от историческия авангард до най-новите тенденции.

Театърът Перес Галдос (Peres Galdós) е построен през 1867 година, но при пожар бил разрушен почти напълно през 1928 година. Той бил възстановен. В града има и много други театри. Големите концерти в града се провеждат в аудиторията Алфредо Краус (Alfredo Kraus), който се простира на площ от 13 200 квадратни метра. Дворецът на Конгреса се простира на 16 000 квадратни метра площ.

В града има голяма мрежа от библиотеки. В град Лас Палмас редовно се провежда джаз фестивал, а също така и оперен фестивал. В града се провежда и филмов фестивал на фантастичните и хорър-филмите.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Райчев
Иван Райчев
15.03.2013 22:28
Имате голяма грешка в текста. Лас Палмас е столица на Гран канария а не на Санта Крус. Санта Крус е на Тенерифе столицата.
1
0