Дворецът Шайо

14.12.2011
Париж - Двореца Шайо и площад Трокадеро

Дворецът Шайо (Chaillot) се намира в Париж на площад Трокадеро (Trocadero). Дворецът е бил построен специално за Световното изложение през 1937 година. Дворецът Шайо е издигнат на мястото на двореца Трокадеро, който не спечелил обичта на парижаните.

Монументалните крила на двореца са съединени от просторна тераса, от която се открива прекрасна гледка към Айфеловата кула. От терасата се открива и гледка към просторна алея, която води към Сена и потъва в зеленина и живописни фонтани.

Под двореца, на мястото на бившите каменоломни, е бил създаден огромен аквариум – Синакуа (Cinéaqua). В него има над десет хиляди обитатели на подводния свят. Той е създаден още по време на строителството на двореца Трокадеро. Аквариумът е подлаган два пъти на реставрация, като през 2006 година супермодерните му зали отново отворили врати за посетителите.

Днес в двореца се разполага музеят на човечеството, както и Националният морски музей. През 1937 година дворецът е трябвало да стане център на Световното изложение, заедно с Музея за съвременно изкуство, построен през същата година. Дворецът Шайо е монументален комплекс от две почти кубични сгради с широко разгърнати дъгообразни крила, които са събрани от шестдесетметрова тераса. Проходът между двете сгради е омекотен от нарастващи обеми с меки очертания на фасадните плоскости. Този метод на симетрия и каскадност придава особена красота на цялата сграда.

Колонадите на двореца Шайо представляват реминисценция на класически образци. Под терасата е поместена голямата зала на Народния театър, който предоставя на почитателите на театралното изкуство великолепна сцена.

Дворецът Шайо в Париж

Дворецът слиза на двадесет и два метра под земята. Освен музея на човечеството и морския музей в подземното ниво има музей на френските паметници, а също така и музей на френското народно изкуство и традиции. В двореца Шайо има и архитектурен музей.

Дворецът Шайо дължи името си на старинен средновековен замък, който се е наричал по същия начин. През шестнадесети век Катерина Медичи (Catherine de Medicis) заповядала да се построи замък на хълма Шайо. След това замъкът бил обитаван от маршала на Басомпир (Bassompire). Той бил изпратен в Бастилията (Bastille), където изгорил над шест хиляди любовни писма, които получил от съпругата си. През 1651 година английската кралица Хенриета (Henrietta) превърнала двореца в място за релаксация на много известни дами.

Впоследствие хълмът, разположен в тази местност, е бил наречен Трокадеро в чест на превземането на испанската крепост със същото име през 1823 година. През 1878 година Париж бил домакин наа Световното изложение и бил построен дворецът Трокадеро, който бил много голям, но изключително грозен. Той стоял почти шестдесет години, преди да бъде сринат със земята, за което никой от парижаните не съжалил. Дворецът Трокадеро бил смесица от византийска и арабска архитектура, но двата стила не били в хармония един с друг.

Новата сграда на двореца е построена по дизайн на архитектите Леон Азема (Léon Azema), Жак Карлу (Jacques Carlu) и Луи Иполит Буало (Louis-Hippolyte Boileau).

Дворецът Шайо, създаден в класически конструктивен стил, е характерен паметник на архитектурата на тридесетте години на двадесети век. Той е изграден от бетон и от бял камък, който служи за облицоване на фасадата. Дворецът Шайо е изграден върху основите на двореца Трокадеро. Дворецът Шайо е украсен с бронзови статуи на Херкулес и Аполон (Apollo), които се извисяват пред крилата на двореца. Думи на френския поет Пол Валери (Paul Valéry) украсяват сградата.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:54
Била съм там!
0
1
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:50
И тук бях!
0
0