Река Сегура

Нина 2Нина 2
Новак
748
Мост над река Сегура

Река Сегура (Segura) се намира в Испания. Тя извира в планините Сегура в провинция Хаен (Jaén) и е дълга 325 километра. Река Сегура преминава през много испански градове, след което се влива в Средиземно море. Водосборният басейн на река Сегура е над 19 000 квадратни километра. Дебитът на реката е 26 кубични метра в секунда.

Мястото, където реката се влива в морето, се намира близо до град Гуардамар дел Сегура (Guardamar del Segura) в провинция Аликанте (Alicante). Градът дължи името си на реката, която минава през него.

Река Сегура има много притоци, като по-известните и големите от тях са Мундо (Mundo), Алхарабе (Alhárabe), Мула (Mula) и Гуадалентин (Guadalentín). Реката преминава през най-сухия регион на Иберийския (Iberian) полуостров, преди да се влее в Средиземно море.

Голяма част от водата на река Сегура и на притока й Гуадалентин се отбива изкуствено, за да се използва за напояването на овощни градини в Мурсия (Murcia). Река Сегура често предизвиква наводнения. През лятото обаче коритото й почти пресъхва.

Построени са голям брой язовирни стени и бентове на река Сегура, както и на притоците й, за да се упражнява контрол върху зимните течения на реката. Долината на река Сегура получава вода от река Тагус (Tagus) по начин, който от десетилетия се използва в напояването на провинция Мурсия.

Река Сегура в Мурсия

Градът Гуардамар дел Сегура е известен с кристално чистата вода на морските си плажове, както и с живописното течение на река Сегура. Гуардамар дел Сегура си е спечелил славата за перфектно място за упражняване на различни видове водни спортове, което привлича в града туристи, занимащи се активно със спорт.

Река Сегура тече близо до новото пристанище за спортни плавателни съдове на град Гуардамар дел Сегура, близо до защитените от закона иглолистни гори, които в съчетание с реката превръщат местността в изключително живописна. Близо до реката растат палмови насаждения. Близо до устието на реката се намира модерен яхт-клуб. Близо до лагуната на река Сегура е разположен природен резерват, където могат да се видят редки видове птици и много диви животни, които живеят покрай реката.

В края на лятото, най-вече през август, реката е идеално място за риболов. Реката привлича много местни любители на риболова, както и туристи, които обичат да релаксират с въдица в ръка. Тук могат да се намерят различни разновидности риби, сред които златна рибка и рибка Кои (Koi). Тези риби не се ловят на каквато и да е стръв, те кълват най-вече на сладка царевица с дънна плувка.

През 2010 година река Сегура пресъхнала, което довело до истински мор сред рибите. Голяма част от рибите направо изчезнали, тъй като така и не успели да се възстановят като вид в реката. Днес река Сегура вече е възстановена, в нея са добавени нови видове риби, които се чувстват великолепно.

Край реката кипи живот, в районите, покрай които преминава, има много видове растения и диви животни, които получават вода от Сегура. Край реката гнездят много водолюбиви риби, срещат се едри водни кончета, както и различни видове водни змии. Реката оформя различни видове водоеми, и е подходяща за плаване с кану.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати