Монументът Азади в Техеран

09.11.2012

Монументът Азади (Azadi) в Техеран (Tehran) е най-известният местен архитектурен символ. Азади означава „свобода” на местния език – фарси (Farsi). Монументът Азади, известен още като кулата Азади, е издигнат на площад Азади.

Монументът е построен през 1971 година като част от празненствата на шах Мохамед Реза (Mohammad Reza Shah) в чест на 2500 години от основаването на Персийската монархия. Първоначално името на монумента Азади е било Кулата на Шахияд (Shahyad) – кулата на шаховете. През 1979 година, след местната революция, която е променила всичко, което може да напомни за предишния режим, архитектурният паметник е получил името, с което е известен днес.

Монументът Азади в Техеран

Паметникът на свободата може да бъде видян добре от висотата на птичи полет, докато чоовек лети в самолет към Техеран. Паметникът има формата на обърнатата буква Y, а височината му е цели четиридесет и пет метра. До монумента се намира музеят Азади, където може да се види не особено голяма колекция от художествени и археологически артефакти.

На върха на монумента Азади е издигната специална площадка, откъдето може да се огледа целия град. Кулата е направена изцяло от мрамор. Смята се, че тя е комбинация от ислямската архитектура и ранния стил Сасанид (Sassanid). Монументът Азади се намира в близост до летище Мехлабад (Mehrabad). На първия етаж на монумента Азади се намира културен център. До върха на кулата се стига с помощта на специален асансьор.

Въпреки че се смята за основен архитектурен символ на града, днес кулата Азади е на път да бъде изместена от кулата Милад (Milad), която се извисява на цели 435 метра и може да се превърне в новия символ на Техеран. Засега обаче монументът Азади държи твърди позиции като символ на града. Разкошният бял мрамор, от който е направен монументът Азади, привлича погледите на всички туристи, които пристигат от цял свят, за да го видят. Мраморът е от района на Исфахан (Esfahan) и за построяването на монумента са използвани осем хиляди блока мрамор.

Кулата Азади е направена по дизайн на архитекта Хосейн Аманат (Hossein Amanat), който е спечелил конкурса за проект на монумента. В архитектурния си проект Аманат е вкарал елементи от религията Бахай (Bahai), чийто поклонник е той. В Иран последователите на тази религия, която е обявена за секта, не са популярни и дори на места са преследвани, затова е истински парадокс, че именно човек от бахайската общност е избран да изгради монумента за празненствата на Персийската империя. След революцията Аманат е бил принуден да напусне страната, тъй като натискът, оказван върху него заради религиозните му вярвания, е бил прекалено силен.

Монументът Азади е вдъхновил създаването на монумента на мъчениците в Алжир (Monument des Martyrs in Algiers), изграден през 1982 година, който следва контурите на Азади.

Около монумента Азади има много красиви фонтани и на площад Азади винаги има тълпи от туристи и фотографи.

През нощта кулата Азади е много красива, тъй като е осветена със специално цветно осветление. Прожекторите периодично сменят цвета, с който се осветява кулата, и я превръщат в изключително красива гледка.

3.6
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати