Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Танталон

Замъкът Танталон

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Танталон

Замъкът Танталон (Tantallon) е построен през петдесетте години на четиринадесети век от благородник, който искал да покаже мощта и властта си на всички. Крепостта е известна като замъкът на фамилията Дъглас (Douglases). През 1354 година Уилям Дъглас (William Douglas) става наследник на земите на баща си, както и на владенията на чичо си Джеймс Дъглас (James Douglas), който е бил близък приятел на крал Робърт Брус (Robert Bruce). През 1358 година Уилям Дъглас станал херцог Дъглас, и тогава решил да издигне величествен замък, за да покаже могъществото си.

През осемдесетте години на четиринадесети век родът на Дъглас се разделя на два клона, известни като Черните и Червените. Танталон се предава по наследство на по-младия клон, Червените Дъглас, които получават титлата херцози на Ангъс (Angus). През следващите триста години херцозите на Ангъс обитават замъка, и стават известни като едни от най-прочутите аристократични фамилии в Шотландия.

През това време замъкът устоява на три тежки обсади - през 1491, 1528 и 1651 година. Последната обсада е от армията на Оливър Кромуел (Oliver Cromwell) и причинява невероятно големи разрушения на замъка. След обсадата замъкът е изоставен от собствениците му и там се заселва огромно количество птици.

Замъкът Танталон се смята за най-величественият шотландски замък. Той е бил последният наистина стабилно построен замък в Шотландия. Архитектурата му е в традициите на времената, когато са се строяли замъци от масивен камък, какъвто е например замъкът Ботуел (Bothwell).

Замъкът Танталон е с дебели стени, които освен това са и изключително високи. Високите кули, направени от масивен камък, са били място за живеене на благородническите фамилии. Стените на замъка са направени от червен пясъчник и все още са се запазили, както и трите кули, в които са живеели владетелите на замъка, херцозите на Ангъс.

Замъкът е построен така, че е можел да устои на нападения от катапулти с камъни, стрели и стенобитни оръдия. Концентрацията на бойници е на върха на стената на замъка. Изобретяването на оръдията променило всичко и се оказало, че замъкът има нужда от допълнителни укрепления. Затова били направени дупки в стените, както и допълнителни съоръжения за отбрана. Построена била и барутна кула.

Защитата на замъка е била само от западната страна и от север, останалите защитни функции се поемали от морето и високите скали. Нападението по вода би било безполезно, още повече че стените на замъка се издигат петнадесет метра над морето. В замъка има вътрешен двор, с размери седемдесет на четиридесет и четири метра. В двора на замъка има старинен кладенец и дълга стълба, която води към морето. До стените на замъка има дълбок ров, който преди стотици години е бил издълбан в скалата.

Централната кула на замъка Танталон е с височина двадесет и четири метра. В нея се е намирал подемният механизъм на моста на замъка. Северозападната кула е с диаметър тринадесет метра и се издига на седем етажа. Подземието на кулата е служело за затвор.

През 1528 година замъкът е обсаден за двадесет денонощия, но устоява на обсадата. През 1529 година замъкът отново е обсаден, но този път е превзет, след като охраната е подкупена. След това замъкът става кралска собственост и веднага е реконструиран, като за строежа се използват камъни със зеленикав нюанс.

През 1924 година замъкът Танталон, който е сменил много собственици, става собственост на държавата. В замъка, според слуховете, има призраци, и това привлича много туристи от цял свят към него, като част от тях се опитват дори да снимат призраците на Танталон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати