Бялата кула

19.11.2012
Бялата кула в Солун

Бялата кула е една от най-известните исторически забележителности на град Солун (Thessaloniki). В Бялата кула може да се видят интересни експозиции. Кулата е монумент, който се смята за символ на град Солун.

Бялата кула е била изградена в средата на шестнадесети век по заповед на султана Сюлеюман Великолепни (Suleiman the Magnificent ) и е имала за цел охраняването на морската граница на Солун. Преди да се изгради Бялата кула, на нейно място е имало укрепление от дванадесети век.

Първоначално Бялата кула е била използвана като казарма за часовите, а след време е служила и като затвор за престъпници, които били осъдени на смърт. Екзекуциите се извършвали в кулата и заради това тя е известна и с друго наименование – Кървавата кула, а също така и Червената кула. Това име останало до края на деветнадесети век.

В продължение на дълги векове Бялата кула е била част от старите градски стени. През 1866 година градската стена била разрушена, след като Солун станал част от Гърция. През 1912 година кулата била боядисана в бяло, тъй като това символизирало пречистване. Днес цветът й е по-скоро сив, но тя продължава да е известна като Бялата кула.

Бялата кула и кея в Солун

В кулата може да се види експозиция от музея на Византийската (Byzantine) култура в Солун. В експозицията са представени всички аспекти от историята на града, всички по-важни моменти и събития от градския живот. Посетителите могат да се насладят на интересно пътешествие във времето от основаването на град Солун до неотдавнашното минало на града.

Това става посредством електронни проекции, които създават особена атмосфера и помагат по-лесно да се усети духът на града. Залите разполагат с мултимедийни приложения с изображения, звук и сензорни екрани, които помагат на посетителите изцяло да се потопят в историята на града.

Височината на Бялата кула е тридесет и пет метра. От специалната площадка, която се намира на върха на кулата, може да се види великолепна панорама на града. В Бялата кула не могат да се поберат повече от седемдесет човека едновременно. В противен случай се нарушава нормалното разглеждане на кулата, която не е с климатици, няма тоалетни, нито гардероб.

Бялата кула

Истинско предизвикателство е било превръщането на кулата в музей, тъй като двадесет и три вековната история на града е трябвало да бъде разположена на площ от 450 квадратни метра. Затова са използвани мултимедийни технологии, но има и ценни предмети от частни колекции. Поради липса на лифт хората с увреждания могат да разгледат само виртуалната експозиция.

Бялата кула е с цилиндрична форма, с височина почти 34 метра и диаметър почти 23 метра. На върха на кулата има малка куличка с диаметър 12 метра и височина 6 метра. Бялата кула се състои от мазе и шест етажа, до които може да се стигне посредством винтова стълба. Тя оставя свободно пространство от 8.5 метра в кулата. Така се получава, че на всеки етаж има централна кръгла зала, около която има малки четириъгълни стаи.

До 1917 година в подножието на Бялата кула е имало тежки оръдия. През осемдесетте години на миналия век е направена реставрация на кулата. От 2006 година кулата е обявена за официален музей на град Солун.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати