Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Храма Сен Жермен де Пре

Храма Сен Жермен де Пре

Нина 2Нина 2
Новак
748
Храмът Сен Жермен де Пре

Храмът Сен Жермен де Пре (Saint-Germain-des-Prés) се намира в Париж (Paris) е известен като мястото, където се намира гробницата на меровингските (Merovingian) крале. Църквата се издига на левия бряг на река Сена (Seine).

Църквата Сен Жермен де Пре се намира на булевард Сен Жермен. Църквата е направо огромна според традициите на романската (roman) архитектура. Огромната каменна църква се смята за една от най-старите сгради в цял Париж. Смята се, че това е най-старата църква в Париж.

През 542 г. крал Хилдеберт (Сhildebert), вторият крал в историята на Франция, след завръщането си от поход в Испания издал заповед за построяване на църква. Тя трябвало да се намира до двореца му и в нея трябвало да се намира неговата гробница.

По време на похода си в Испания крал Хилдеберт искал да превземе Сарагоса (Saragossa) и градът бил под обсада. Тогава жителите на града призовали свети Викентий (Saint Vincent) да им помогне. Това направило голямо впечатление на краля и той свалил обсадата. В знак на благодарност кралят получил от епископа на Сарагоса туниката на свети Викентий и част от кръста, на който бил разпнат Христос (Christ).

В църквата крал Хилдеберт искал да има също така и съкровищница, където да се съхраняват неговите трофеи от похода. Това била туниката на свети Викентий, парчето от кръста на Христос, скъпоценен златен кръст и петдесет сандъка, пълни с различни скъпоценности.

Църквата била осветена от епископ на име Жермен през 558 година, и точно след това освещаване крал Хилдеберт починал, сякаш само чакал да изпълни докрай делото си. След време църквата била наречена на името на епископа, след като той бил обявен за светец.

Площад Сен Жермен де Пре

В Сен Жермен де Пре по съвет на епископа Жермен крал Хилдеберт построил до църквата манастир. В църквата Сен Жермен де Пре били погребани всички крале от династията на меровингите, както и самият епископ, известен като свети Жермен. Той умрял през 576 година. Според легендата през 754 година саркофагът на свети Жермен трябвало да бъде изваден от криптата на старата църква и преместен в олтара на новата църква.

Тогава се случило чудо – саркофагът не можело да бъде помръднат и на сантиметър. Обяснението на всички присъстващи било едно – че светецът не иска да бъде преместван, защото кралските войски безчинстват в съседните села, без да слушат монасите. След като едно от селата било подарено на църквата, саркофагът бил преместен лесно.

Църквата Сен Жермен де Пре на няколко пъти е била разрушавана, така че до съвременниците ни не е достигнала първоначалната постройка. През 1000-та година църквата се построява почти изцяло наново. Оттогава камбанарията над входа в тази дълга базилика става важна част от гледката на града. Сводът на църквата дал възможност над входа да се постои кръгла галерия, която след това станала задължителен елемент от построяването на готическите катедрали.

От осми век църквата Сен Жермен де Пре заедно с абатството, което носело същото име, е била известна като най-влиятелната храмова институция в християнския свят. Тя се подчинявала само на папата, и ръководела седемнадесет хиляди манастира в цяла Европа. Библиотеката на храма и абатството била една от най-редките в света, но по време на революцията била напълно унищожена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати