Река Арда

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Арда

Река Арда (Arda) се намира в южната част на България и преминава в Гърция. Реката извира от планината Родопите (Rhodopes) и е дълга над 270 километра. Над двеста и четиридесет от тях се намират на територията на България. Река Арда се влива в река Марица (Maritza). Река Арда извира от Ардин (Ardin) връх, който се издига на височина 1730 метра. Арда е най-голямата и най-пълноводна родопска река.

По течението на реката на българска територия има три големи язовира. Това са язовирите Ивайловград (Ivaylovgrad), Кърджали (Kardzhali) и Студен кладенец (Studen kladenetz).

Най-известната забележителност по поречието на река Арда в България е така нареченият Дяволски мост (Dyavolski). Според древна легенда той е бил многократно издиган над реката, но всяка нощ след построяването му се разрушавал. Местните заподозряли, че това е работа на дявола. Затова млад майстор решил да им докаже, че дяволът няма нищо общо с разрушаването.

Няколко нощи поред той сънувал, че дяволът сключва сделка с него – ще му помогне да изгради моста така, че няма да се разруши от времето. Условието на дявола било образът му да е вграден в моста така, че да не се вижда от хора, които не знаят за тайната на скрития образ. Мостът е изграден през средните векове и представлява красива каменна арка, като само част от парапета е оцеляла.

Майсторът изградил моста, той не паднал, но младият мъж починал след това. Мостът досега никога не е бил разрушаван, а образът на дявола може да се види само ако мостът се погледне вертикално. Тогава половината от образа на дявола се вижда изсечен в камъка, а останалата част се отразява във водата и така се изгражда лицето му.

В река Арда се вливат над двадесет притока. Арда тече в източната част на Родопите. Река Арда тече в местности с различен релеф – както в ниски места, така и сред високи планински възвишения, а също така и в няколко котловини. В продължение на много години местностите около река Арда са били плътно покрити с гори. Голяма част от дърветата са били изсечени, поради което голяма част от поречието на река Арда е оголяло. Въпреки това на места се срещат иглолистни гори, както и големи площи, покрити с храсти и ниски дървета.

На много места река Арда е широка над двадесет метра. Тя се извива красиво и представлява наистина впечатляваща гледка. Една от реките-притоци на Арда е река Крумовица (Krumovitza), която пълни язовир Ивайловград. В близост до язовир Ивайловград река Арда стига до границата с Гърция и точно в този район поречието на Арда е обилно покрито с гъсти гори.

В близост до реката има много ливади, които през пролетта и лятото се покриват със зеленина. Поречието на Арда е пълно с красиви растения, които са водолюбиви. В районите, покрай които тече Арда, има над тридесет вида животни. Тук могат да се срещнат лисици, вълци, сърни, елени, диви прасета, зайци и много други горски обитатели.

Арда привлича много любители на риболова. На места реката е преградена, за да не може рибата, предимно пъстърва, да плува по течението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати