Одринска крепост

11.12.2012
На мястото на Одринската крепост

Одринската крепост се намира в гр. Одрин, който е разположен в Северозападна Турция, близко до границата й с Гърция и България.

На мястото, на което се намира днес Одринската крепост, се е провела последната решаваща битка между българските войски и войската на Шукри Паша, която е сразена, а крепостта превзета.

Събитията, случили се тук през 1913 г., довеждат до края на Балканската война, а Одринската епопея остава забележителна не само в историята на българското военно изкуство, но и в световното.

На това място за първи път във военната история е използван самолет за бойни действия и за първи път се извършват бомбардировки със самолет от българи, когато на 29 октомври 1912 г. гарата на Одрин Караагач е бомбардирана. Тогава и за първи път жена прелита с боен самолет над вражески войски. За съжаление градът остава в български ръце само четири месеца, когато след избухването на Междусъюзническата война българската администрация е принудена да напусне града.

Обсадата на Одрин е известна в историята като невероятен подвиг, извършен от български и сръбски войски, действащи под командването на ген. Никола Иванов. Имащият ключово значение за развоя на събитията пробив на източния сектор е извършено от генералите Владимир Вазов и Георги Вазов, който е брат на известния писател Иван Вазов.

Според историците при превземането на Одринската крепост, освен турския пълководец Шукри паща, са пленени още 14 турски генерала, 2000 офицера, 50 000 войника, като са иззети и около 413 оръдия и 4 къртечници. За сравнение - българските войски търпят загуби от по-малко от 2000 души.

Одринска крепост

Одринската крепост е смятана за едно от най-добрите и сигурни съоръжения в Османската империя. Тя е модернизирана от германски инженери малко преди започването на Балканската война и е считана за "непробиваема". Разполагала е с отбранителна линия, включваща три укрепени позиции.

Днес тя е запазена и отворена за посетители. Има издигнат мемориал на Шукри Паша и е създадена пълна възстановка на протеклите през 1913 г. събития. Паметникът се намира на нисък хълм около града, който разполага с изглед към целия Одрин. Пред паметника винаги има караул, който вдига турското знаме за отдаване на чест.

Естествено турската версия за това как са се развили бойните действия е доста различна от българската. Създателите на мемориала на турския пълководец посрещат гостите на комплекса с думите:

"Стъпвайки по тази земя, вие знаете, че газите кръвта на вашите предци, на онези, които проляха последната си капка кръв, за да защитят турската държава."

Шукри паша е обявен за спасител на народа си, въпреки голямото поражение, което войската му претърпява от българите. Протеклите действия по време на Одринската обсада са записани и можете да ги чуете, но на турски. Има кратки обяснителни табелки, написани на английски език, така че някои туристи могат и да добият бегла представа какво се е случило тук.

Одрин и Одринската крепост са свято място за българската история - място, на което можете да почетете паметта на нашите герои.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати