Тюнел в Истанбул

Старото метро на Истанбул

Тюнел (Tunnel) в Истанбул е къса подземна железопътна линия, свързваща кварталите Каракьой (Karakoy) и Бейоглу (Beyoglu). Той се намира срещу моста "Галата".

Метрото Тюнел, което е проектирано от френския инженер Евгений Хенри Гаванд е построено в периода 1871-1876г. със съдействието на английска фирма. То е третото най-старо в света, а по-дължина е най-късото. Разстоянието от 500 м.(колкото е цялата отсечка на метрото) се изминава за 2 мин. Днес съоръжението функционира под ръководството на градското управление.

Интересното при Тюнел е, че метрото е наклонено. Заставайки на главния вход може да видите как влакът пристига или тръгва с пътниците по наклонената железопътна линия.

През 19 в. районите на Галата (Каракьой) и Бейоглу са били най-важните търговски центрове в Истанбул. От едната страна се е намирал Галата, в който са се извършвали производствените дейности и са процъфтявали занаятите, а от другата страна - в Бейоглу са се намирали хотели, посолствата и другите важни сгради. Разстоянието между районите било изключително трудно проходимо.

Тунел В Истанбул

През 1867 г. Евгений Хенри Гаванд изготвя план за проектиране на тунела и през 1869 г. след множество препятствия планът е приет от султана.

През май 1871 е създадена английската фирма "The Metropolitan Railway of Constantinople from Galata to Pera", а през юни е направена първата копка на обекта.

След 4год. работата по железопътната линия е свършена, но предстои още една година, за да могат да се направят необходимите тестове по трасето.

В края на януари 1875 г. метрото е открито пред публика и бурно аплодирано от всички присъстващи.

Всяка мотриса се състояла от два вагона. Предната платформа била предназначена за извозване на коли, коне, стоки и хора, возещи се във втора класа, а задната платформа била само за пътуващите и можела да побере 90 човека.

Ако на предната платформа нямало превозни средства, тя успявала да качи 60 човека. Така една мотриса имала вместимост от общо 150 човека.

Когато влаковете се разминавали, разстоянието между тях било само 0.20 см.

През 1911 г. концесията се дава на турската компания "Dersaadet Mulhakatindan Galata ve Beyoglu beyninde Tahtel'arz Demiryolu" (Компания за подземна железопътна линия между Галата и Бейоглу), а през 1939 г. държавата национализира Тюнел.

През 1971 г, след 96 години употреба, дървените кабини теглени от парни локомотиви дават път на новото съвременно метро, което се използва и днес в Истанбул.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати