Златните мостове

Нина 2Нина 2
Новак
748
Златните мостове

Златните мостове (Zlatnite Mostove) се намират в близост до град София (Sofia) и са известни като една от най-големите забележителности на планина Витоша (Vitosha). Планината, която е със славата на спящ вулкан, привлича много туристи от страната и от чужбина. Жителите на София често използват уикендите, за да се разходят из планина Витоша и не пропускат да посетят известната местност Златните мостове.

Златните мостове са разположени на 1500 метра надморска височина. Името на красивата природна забележителност се дължи на факта, че по залез слънце камъните все едно са покрити със злато. Самите камъни са покрити със специален мъх, който и през деня изглежда като покрит със злато.

Има и друга версия за произхода на името на Златните мостове. Смята се, че преди векове тук е имало златно находище. Думата мост в наименованието на природната забележителност се дължи на факта, че преди време хората са можели да преминават през камъните, които са се оформили над реката.

До Златните мостове се стига лесно по туристическа пътека, която тръгва от квартал Княжево (Knyajevo) в София. След като се стигне до Златните мостове, може да се отиде до някоя от близките хижи, където любителите на планината пият чай в студените зимни дни и вечери.

Златни мостове
Снимка: Nameofrose

Златните мостове се намират в долината на река Владайска (Vladayska). Златните мостове представляват истинско геоложко чудо, защото това е истинска река от камъни, която е с дължина над два километра. Ширината на каменната река е около 150 метра. От основната каменна река излизат няколко малки каменни рекички като разклонения на голямата.

Златните мостове са невероятно красив природен феномен. Каменната река, която представляват Златните мостове, се спуска от планината, сякаш наистина тече надолу. Камъните, от които се състои каменната река, не са никак малки – средният им размер е около два метра.

Според проучвания Златните мостове са се образували преди над четири милиона години. Каменни реки има в много планини, но рядко са толкова големи по размер. Каменните реки се образуват най-често в долините на реки. С течение на вековете камъните в тях придобиват обла форма. С течение на времето каменните реки стават все по-големи, тъй като постоянно се оформят нови заоблени каменни блокове в съседство със старите.

В планината Витоша има и други каменни реки, но Златните мостове са най-голямата и най-интересната за изучаване река. Златните мостове е една от най-посещаваните природни забележителности на територията на Витоша.

Златните мостове са били известни още на древните римляни (romans). След като по тези места са се заселили българи, постепенно тази местност се е превърнала в една от най-завладяващите за жителите. Славата си на туристически обект Златните мостове придобиват през деветнадесети век, когато се организират екскурзии до Витоша с познавателна и развлекателна цел.

Златните мостове са любима дестинация на семейства с деца, но все пак трябва да се внимава, когато малчуганите решат да се катерят по големите камъни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати