Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Улица Истиклял в Истанбул

Улица Истиклял в Истанбул

Нина 2Нина 2
Новак
748
Улица Истиклял

Улица Истиклял (İstiklal) е най-известната търговска улица в град Истанбул. Улица Истиклял се посещава от повече от 3 милиона души годишно. През уикендите търговската улица се превръща в жив поток от хора.

Улица Истиклял се намира в района Пера и е изключително красива улица, предназначена за пешеходци. Тя е дълга около три километра. Улица Истиклял е известна с красивите си магазини, в които се продават всевъзможни стоки. На улица Истиклял могат да се намерят висококачествени дрехи от бутици, различни видове интересни книги, различни аксесоари и сувенири. Туристите не пропускат да посетят кафенетата и ресторантите, разположени на голямата търговска улица.

Улица Истиклял е много красива и това се дължи още на създателите. В годините на отоманската империя тя е представлявала булевард, характерен за френските градове. По времето на отоманската империя улицата е била известна с името Каде и Кебир. За французите, които живеели в Истанбул, улицата била известна като Гран Рю де Пера.

Истиклял

Сградите на улица Истиклял са истинско произведение на архитектурното изкуство, те са предимно барокови и неокласически. Освен този тип сгради по улица Истиклял могат да се видят също така много ренесансови и неоготически постройки. Те са построени предимно през деветнадесети век. Сред тях има и модерни сгради.

В средата на улица Истиклял се намира известният площад Галатасарай, където се намира дворцовото имперско училище, известно като гимназията на Галатасарай. От улица Истиклял лесно се стига до района Бейоглу, който също е любим на туристите.

Истиклял в Истанбул

Улица Истиклял открай време е била любима на турските интелектуалци, а също така на италианците и французите, които често посещавали града. Улица Истиклял е много интересен калейдоскоп на култури и религии. На улицата, която е известна с магазините и театрите си, могат да се видят минарета, които са построени в близост до православни и католически храмове. Лицеи са построени в близост до ресторанти и кина.

Улица Истиклял започва на площад Таксим (Taksim), и завършва в близост до най-старата станция на метрото, което е било второто метро в света, след като било построено лондонското. Тази станция се нарича Тунел (The Tunnel) и е започнала да функционира в далечната 1875 година. По улицата се движи единственото допустимо в пешеходния район транспортно средство – старинен трамвай. Старинният трамвай е червен и преминава през улицата от южния й край до метростанцията Тунел.

На улица Истиклял, която е любима на туристи от цял свят, са разположени много сгради от историческо и културно значение. На тази улица има арменска и гръцка църква, тук се намира католическата църква Санта Мария Драперис (Santa Maria Draperis), както и няколко синагоги.

На улица Истиклял се намират пазарът на Цветята, както и Рибният пазар. На тази пищна търговска улица се намират и консулстват на много европейски страни, а също така и на Русия и на Великобритания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати