Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Кинсуеър

Замъкът Кинсуеър

Нина 2Нина 2
Новак
748
Kingswear

Замъкът Кинсуеър (Kingswear) се намира в графство Девън (Devon) и е един от отбранителните средновековни замъци в Англия. Той е бил построен в началото на шестнадесети век и е изпълнявал функцията на артилерийска кула.

В него са се намирали различни видове оръдия за обстрелване на враговете. До днес са се запазили отворите в стените на замъка, през които се е стреляло по нападателите. Строителството на замъка Кинсуеър е започнало през 1481 година и е приключило за 22 години.

Целта на построяването на замъка Кинсуеър е била да се подпомогне защитата на съществуващия вече замък Дартмут (Dartmouth), който е бил издигнат от другата страна на река Дарт (Dart).

Kingswear

Огневата мощ на замъка Дартмут, обединена с тази на замъка Кинсуеър, представлявала най-съвременната и силна отбранителна формация за времето си. Модерните за шестнадесети век оръдия били разположени в долната част на замъка. От покрива на замъка са стреляли войници от гарнизона, който е бил разположен в Кинсуеър.

Замъкът Кинсуеър трябвало да защитава от нападения тясното устие на реката, през което плавателните съдове влизали в пристанището на Дартмут. След време обаче стратегическата и военна позиция на замъка Кинсуеър намаляла значително, тъй като били създадени нови видове оръдия, с които замъкът Дартмут можел да се отбранява срещу вражески нападения. Огневата мощ на замъка Кинсуеър вече не можела да се сравнява с тази на Дартмут и не се налагало да се поддържа цял гарнизон от войници в каменната крепост.

След като изгубил отбранителното си значение, замъкът Кинсуеър бил изоставен и започнал постепенно да запада. Той щял да се превърне в руини, но оцелял благодарение на богат ерген, който решил да го превърне в своя лятна резиденция.

Това бил Чарлз Хейн (Charles Hayne), който вложил доста средства във възстановяването на замъка през 1855 година и събирал представители на висшето общество в средновековната сграда. Благодарение на това замъкът успял да устои на разрухата.

Замъкът Кинсуеър представлява красива гледка на брега на река Дарт. Стените на замъка са изградени от камък и въпреки разрушенията на времето е устоял. Въпреки че отвън изглежда доста стар, замъкът изненадва с интериора си. Той е възстановен във вида, в който е бил през шестнадесети век. В него може да се видят дори мебели, красиви легла и килими.

Когато е бил създаден, за да защитава замъка Дартмут от вражески нападения, замъкът Кинсуеър е бил по-скромен в интериора си замъка Дартмут, но не и аскетичен. Много трудно е да се поддържат мебелите в стаите, тъй като в замъка е много студено и влажно поради близостта му до реката. Дори съвременните методи за климатизация не могат да променят значително влажността на помещенията.

Покривът на замъка Кинсуеър е място, откъдето навремето се е стреляло по нахлуващите по вода врагове. Днес оттам се открива прекрасна гледка към реката. На семействата с деца се препоръчва да внимават много, когато се качват на покрива на замъка, още повече, че замъкът се намира точно над реката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати