Пустинята Сонора

25.01.2013
Пустинята Сонора

Пустинята Сонора (Sonoran) се намира в северната част на САЩ. Тя се простира на площ от над 310 000 квадратни километра. Пустинята Сонора включва в своята площ различни части на САЩ – Калифорния ( California), Аризона (Arizona), както и част от Мексико (Mexico). Пустинята Сонора има славата на една от най-горещите пустини в северната част на Америка. През пустинята преминава част от границата между Мексико и САЩ.

През пустинята Сонора текат две големи реки – това са река Джила (Gila) и река Колорадо (Colorado). Най-известните планини в пустинята Сонора са Каталина (Catalina) и Коуфа (Kofa). В пустинята Сонора опира Тихият океан (Pacific).

В пустинята Сонора се срещат растителни видове, които не могат да се видят на друго място на планетата. Един от тези видове е кактусът орган (Organ Pipe cactus) и кактусът Сагуаро (Saguaro). В пустинята Сонора няма само кактуси, има много гори в планините, които даряват пътниците с прохлада. Пустинята Сонора е родно място за над 15 индиански племена, които днес живеят в резервати в Аризона и Калифорния. В близост до колорадската част на пустинята Сонора се намира един от най-известните курорти Палм Спрингс (Palm Springs). В пустинята Сонора през зимата температурата не надвишава 32 градуса. През деня в летните дни температурата в пустинята Сонора е около 40 градуса, а през нощта – около 2 градуса.

Пустинята Сонора, Аризона

В пустинята се срещат различни плодови екзотични дървета като манго. В пустинята Сонора има доста видове животни, въпреки екстремните температури. Мексиканския вълк е едно от тях, както и пумата и ягуарът. В пустинята се среща гърмяща змия, наоколо често летят златни орли. В пустинята Сонора повечето животни са активни само през нощта. През деня те спят и се крият от силните горещини. В пустинята Сонора има много резервати и паркове, където живеят диви животни. В пустинята Сонора живеят няколко десетки вида бозайници, в двете реки има 30 вида риби, които не се срещат на друго място по Земята, има над 100 вида рептилии и различни видове насекоми. Пустинята е дом за над 300 вида птици.

Климатът в пустинята Сонора е различен от този в много други пустини – причината е в това, че върху Сонора се изливат много валежи. В пустинята Сонора често срещано явление са пясъчните бури.

Сонора

В Сонора има два дъждовни периода – през зимата, от декември до март включително, и през лятото – тогава те траят от юли до септември. Но има места в пустинята, където дъждът не се сеща да завали с години. Периодите на суша са в началото на лятото и в началото на есента.

В зависимост от валежите растителността в пустинята се променя драстично. Растенията цъфтят през март, а през май изсъхват, с изключение на кактусите и някои растения, които издържат на екстремните температури. От началото на февруари до април климатът е мек и има малко дъждове. Тогава пустинята е много красива, защото повечето растения цъфтят тогава. Веднъж на всеки десет години цялата пустиня се покрива с истински цветен килим. Това става само когато зимата е по-ранна и по-влажна.

През април започва голямата суша, горният слой на почвата се нагрява до 60 градуса. През юли започват летните мусони, температурите спадат малко. От декември до февруари в пустинята се наблюдават слънчеви дни с умерени температури и леки превалявания. През зимата на високите места в пустинята има сняг.

5
Общо гласували: 4
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати