Пустинята Грейт Бейзин

08.10.2013
Пустиня Грейт Бейзин

Пустинята Грейт Бейзин (Great Basin) е известна като най-голямата пустиня, която се намира на територията на САЩ. Пустинята Грейт Бейзин се простира на площ от над 190 000 квадратни мили. Тази пустиня е известна със студения си климат, за разлика от другите пустини, които са с екстремно високи температури. Този сравнително мек климат допринася за изобилието от животни и растения, както и за съществуването на райони, които са обилно покрити с дървета.

На територията на пустинята Грейт Бейзин се намират части от различни щати на САЩ – Орегон, Калифорния, Невада (Nevada) и Айдахо, както и част от щата Юта).

Пустинята Грейт Бейзин се простира между Сиера Невада, Скалистите планини, пустинята Сонора, платото Колумбия и пустинята Мохаве.

Над пустинята Грейт Бейзин валят много дъждове, а също така вали и сняг. На високите места в пустинята сняг може да вали през цялото време, независимо от сезона. На територията на пустинята Грейт Бейзин дори има глетчер. Фактът, че пустинята Грейт Бейзин е студена, се дължи и на това, че тя се намира на голяма надморска височина – около 4000 стъпки.

Пустинята Грейт Бейзин е образувана от няколко по-малки по територия пустини. Сред тях са пустините Грейт Солт Лейк и пустинята Блек Рок. Платото Колорадо се намира на територията на пустинята Грейт Бейзин. Понякога обаче платото Колорадо се смята за отделна пустиня, която се нарича Наваджоан.

На територията на пустинята Грейт Бейзин растат не само кактуси, но също така и различни видове растения. Някои от дърветата в пустинята Грейт Бейзин са на повече от 4000 години - такива са някои видове древни борове. На различни места из пустинята Грейт Бейзин могат да се видят различни видове храсти и дървета. Често срещани са юките (yuccas) и различните видове кактуси.

Пустинята Грейт Бейзин

Обилните валежи падат над пустинята Грейт Бейзин, защото Каскадните планини създават истинска шапка от дъждове заедно със Сиера Невада. Влажността в пустинята Грейт Бейзин се дължи и на близостта на Тихия океан.

В пустинята Грейт Бейзин живеят много видове животни – над 70 вида бозайници и над 16 вида змии. В пустинята Грейт Бейзин живеят койоти, пустинни овце, планински лъвове, различни видове лисици и диви котки, бобри, няколко вида зайци, плъхове и скунксове.

В пустинята Грейт Бейзин има места, които са покрити с изобилие от растения, което създава благоприятни условия за оцеляването на животинските видове. Влажността на пустинята също е важен елемент за оцеляването както на растенията, така и на животните и птиците, които живеят на територията на пустинята Грейт Бейзин.

В пустинята Грейт Бейзин живеят много видове птици. Сред тях са различни видове кълвачи, има и много водолюбиви птици - чапли, диви гъски и патици. Често могат да се срещнат хищни птици като ястреби и различни видове орли, сред които и златен орел.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати