Замък Джилъу

Замък Джилъу

Замъкът Джилъу (Castle from Gilau) е средновековен замък в готически стил, със заобикалящ го ров, разположен край румънското село Джилъу, окръг Клуж. В първоначалния си вид е бил на два етажа и е разполагал с 60 стаи. Днес заобикалящият го ров е превърнат в градина, в която могат да се видят руините на древен римски лагер.

Крепостта Джилъу се намира на място, в което преди това е имало римски лагер. Най-старата чaст на замъка е построена през 13 в. за епископа на Трансилвания. За първи път в историята замъка се споменава писмено едва през 1428 г. Тогава тoй е бил в ренесансов стил.

Замък Джилъу

През 1541 г. турците завземат известният по цял свят замък Буда, намиращ се в Будапеща. По това време замък Джилъу става резиденция на транссилванската принцеса Изабела Ягело Заполя, която е вдовица на Джон Първи, крал на Унгария.

През 1633 г. замъка става собственост на принца на Трансилвания Джордж Първи Ракоци, който предприема мащабна реконструкция на мощното укрепление и му дава вида, в който посетителите му могат да го видят и днес.

Основен акцент се поставя на интериора на замъка. Тогава е направена "стаята с керамичните плочки", чиито стени са покрити с декоративни керамични плочки, внесени от Истанбул. Стените са с турски мотиви.

След смъртта на принц Джордж Втори, замъка става собственост на Барон Денис Банфи. Има данни, че през 1707 г. Джилъу е ограбен и опожарен.

През 1838 г. се започва работа по възстановяване на замъка. Крепостните стени и издигащите се над тях кули са направени изцяло наново или са реставрирани там, където е било възможно. Поправени са предишните арки на всички основни помещения на долния етаж, а ровът е запълнен с пръст и е превърнат в градина, наподобяваща тези в Англия.

През 1861 г. замъка отново е опожарен и княз Банфи решава да го продаде на местен бизнесмен през 1877 г. Новият собственик инвестира в крепостта и поправя нанесените от пожара щети. Вторият етаж е премахнат, а на негово място се издига висок покрив.

През 1911 г. замък Джълоу попада в ръцете на Томас и Катрин Баркси, които отново го ремонтират и го обновяват в модернистичен стил.

След края на Втората Световна война Джълоу е ограбен и накрая конфискуван от държавата. През следващите няколко десетилетия е ползван от различни държавни институции.

Днес замък Джилъу един от ценните исторически замъци в Румъния. Ако се намират в окръг Кулж задължително трябва да се отбиете и до село Джилъу и да разгледате на спокойствие замъка.

След това може да направите и приятна разходка из природата на окръг Клуж, която е известна с изключителната си красота. Трансилвания е област в Централна Румъния, която се слави с приказна природа, изцяло съответстваща на изпълненото й със загадки легендарно минало. Тя е родината на Дракула, историческа личност, превърнала се в литературен антигерой, властелин на вампирите.

На юг от Клуж можете да тръгнете по пътя, водещ през отвесното дефиле Турда, осеяно с пещери, където навремето са живели първобитни хора, Микроклиматът в дефилето е такъв, че в него растат 1000 вида растения и то е убежище за редки пеперуди и птици.

Областта около Клуж се слави като средище на унгарската култура и покрай пътя ще видите хора, които продават изработеното от тях - изключително красиви бродерии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати