Джамията на Омаядите

11.03.2013
Джамията на омаядите

Джамията на Омаядите (Umayyad), известна още като Великата Джамия на Дамаск (Damascus), се намира в Дамаск. Тя е известна като една от най-старите джамии на планетата. Джамията на Омаядите е разположена на място, което се смята за свещено. Тя е известна с това, че според някои легенди в нея се съхранява главата на самия Йоан Кръстител (John the Baptist). В градината на джамията се намира гробът на Саладин (Saladin).

Това привлича огромно количество туристи от цял свят, както и местни жители, които искат да изразят почитта си към мощите на Йоан Кръстител и Саладин. Гробницата, в която се съхранява главата на Йоан Кръстител, е направена от красив бял мрамор и е украсена със зелени стъкла. През специален отвор всеки посетител може да остави пари като дар на Йоан Кръстител.

На мястото, където днес се намира джамията на Омаядите, бил издигнат арамейски храм хиляда години преди новата ера. Храмът бил украсен с огромен сфинкс. На мястото на този храм по времето на римляните бил построен храм, посветен на Юпитер. Той бил доста внушителен – 305 на 385 метра. През четвърти век от новата ера този храм бил разрушен напълно. От времената на римското величие се е запазила триумфалната арка с шест колони, която е висока над 15 метра.

Великата джамия на Дамаск

На мястото на храма се издигнала църква, посветена на Йоан Кръстител. Още тогава станало известно, че в църквата се намира главата на светеца. През тридесетте години на седми век мюсюлманите завладели Дамаск, но не унищожили църквата, а започнали да я използват наравно с християните, като построили сграда за техните молитви до нея.

В началото на осми век, когато властта била поета от халиф Ал Уалид (Al-Walid) от династията на Омаядите, църквата била срината и на нейно място се издигнала джамия. Тя била построена така, че да предизвиква възхищение и преклонение пред величието на Омаядите.

В строителството на джамията на Омаядите участвали над 12 000 работници, които я строили повече от десет години. Интериорът бил богато украсен със злато, перли и седеф, както и много мрамор, който бил украсен с красива резба.

Джамията на Омаядите е отделена от околния район с дебели стени. Дворът на джамията е огромен и е изцяло от черни и бели полирани плочи. В двора има старинна дървена каруца, за която се смята, че се е запазила от римско време.

Джамията на омаядите в Дамаск

Джамията на Омаядите има зала за молитви, а допълнително са изградени помещения с десетки стаи, където да могат да отпочинат поклонниците, които пристигат тук от цял свят. В залата за молитви има над пет хиляди килима за молитви. Залата за молитви е дълга 136 метра и е широка 37 метра, а арките й се опират върху 40 солидни колони.

В джамията на Омаядите посетителите се молят, но също така просто седят замислено или четат. Всеки ден освен петък в джамията се допускат представители на останалите религии, но всеки трябва да своите обувки, преди да влезе в джамията на Омаядите.

В двора се влиза през четири порти, които са украсени с мозайка от времето на Омаядите. Дворът е дълъг 125 метра и широк 50 метра. В единия му край има каменен павилион с купол, който се издига върху осем колони – това е съкровищницата на Омаядите. Срещу нея се намира красива каменна беседка с пясъчен часовник, чийто купол също стои върху осем колони. В средата на двора има басейн и фонтан.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати