Обърнатата кула в Синтра

01.03.2013
Обърнатата кула в Синтра

Известната обърната кула (The Inverted Tower) се намира в малкото градче Синтра, Западна Португалия. По своята същност кулата прилича по-скоро на пещера, тъй като "върхът" й не се издига високо в небесата, а се спуска навътре в земните недра.

Синтра, който навремето е бил летен курорт на португалските крале, днес е известна туристическа дестинация, намираща се само на 30 километра от Лисабон.

Лорд Байрон вече бил видял голяма част от Европа, когато пише на майка си от Синтра, наричайки го "може би най-възхитителното селище в Европа". Днес същият прохладен, мек климат и градинска среда, които го правят любима лятна резиденция за португалските крале повече от 500 години, осигуряват на градските жители и на туристите идилично убежище от горещината и блъсканицата на Лисабон.

Обърнатата кула,Синтра

Не е изненадващо, че именно в това градче бразилският милиардер и предприемач Антонио Аугусто Карвалио Монтейро решава през 1892 г. да закупи 4 хектара земя. Тази негова постъпка дава начало на славното бъдеще на този имот.

Обърнатата кула в Синтра е дело единствено на Карвалио Монтейро и на назначеният от него архитект Луиджи Манини. В някои части на света обърнатата кула в Синтра е известна и като Дворецът на Луиджи Манини.

Двореца Регалейра

В никакъв случай обаче не трябва да си представяте антична крепост или средновековен замък. Кулата всъщност е по-скоро вертикален подземен тунел, около който се вие стълба. Вместо да има покрив и така да прилича наистина на обърната кула, на дъното му има кладенец с невероятно мозаечно дъно. От него се преминава през няколко лабиринта и пещери и се стига до уникална призрачна градина. Цялата й площ е заобиколена от застинало езеро.

Създадената преди малко повече от един век, причудливата постройка обхваща девет етажа, които са разделени от 15 стъпала.

Sintra, Обърнатата кула

Идеята на Карвалио Монтейро е в една архитектурна сграда да се съберат различни стилове и похвати. Част от тях са взети от представите за езотеричните знания на алхимиците, от Ордена на тамплиерите и розенкройцерите и от идеите, прокарани от масонското движение. Благодарение на Луиджи Манини този проект се превръща в реалност и днес впечатлява все повече посетители на Синтра.

Всеки гост на обърнатата кула няма как да не я свърже с представите си за "Божествена комедия", в която Данте описва деветте кръга на ада, рая и чистилището, които вървят отгоре-надолу.

Бразилският хуманист Карвалио Монтейро и архитекта Луиджи Манини имат няколко съвместни проекта, съчетаващи на пръв поглед несъвместими символни елементи, но Обърнатата кула е несъмнено техния шедьовър.

Сред другите забележителности, които можете да разгледате в Синтра е приказният дворец Пена, който Фердинанд Сакскобургодски заповядва да бъде изграден върху руините на манастир. Дворецът се вижда отдалече със своите причудливо извисяващи се върху стръмна скала кули и стени.

Друга забележителност тук е “Замъкът на маврите”, датиращ от 9 век. Това е военен форт, служел за наблюдателен пост към крайбрежието. Крепостта е реставрирана и е под защитата на ЮНЕСКО.

Най-доброто време за посещаване на Синтра е април-май и август-септември.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати