Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Преспанско езеро

Преспанско езеро

Преспанско езеро

Преспанското езеро е езеро в Република Македония, Гърция и Албания. Разположено е в югозападната част на Македония и за нея то се явява второто по големина. Отделено е от най-голямото македонско езеро - Охридското, с планина Галичица. На неговите територии се намират два скалисти острова - Голем град в Македония и Мал град на територията на Албания.

Преспанското езеро се разделя на Голямо Преспанско езеро, което е македонската част и на Малко Преспанско езеро, разположено в Гърция и отчасти в Албания. Когато се говори за Преспанско езеро се има предвид Голямото Преспанско езеро в Република Македония.

Преспанското езеро и областта около него са изключително красиви. То се смята за един от най-очарователните сладководни басейни в цяла югоизточна Европа. Има богато разнообразие на флора и фауна. Сред по-известние риби, плуващи във водите му са уклеят, който сред местното население е известен като нивичка и скобарът, познат като скобуст.

В зависимост от сезона общата площ на езерото се разпростира между 274 03 кв. км. и 275 40 кв. км. Най-дълбоката измерена дълбочина е 54 м.

Водите на Преспанското езеро преминават към Охридското езеро. Свързано е с него с подземни канали. Най-голямата част от водите на Преспанското езро преминават кум Охридското в областта на известния манастир "Свети Наум". Той се намира в югоизточната част на Охридското езеро, до македонската граница с Албания.

Земите около Преспанското езeро са населявани от векове от славянските племена, от които идва и името Преспа, което на старобългарски означава място, на което има много сняг. Това се дължи на факта, че по върховете на планина Галичица може да се види сняг дори и през късната пролет. Дори и в района на Малкото Преспанско езеро, разположено на територията на гърците, местните жители са запазили старобългарското име Преспа.

Преспанскоto езеро

Преспанското езеро е известна туристическа дестинация. Водите му са чисти и бистри и е любимо място за любителите на водните спортове. Освен от местното население, то е посещавано и от туристи от цял свят, дошли да се разходят из красивите му брегове или просто да си отпочинат в някои от близките курорти.

Целият район около Голямото Преспанско езеро се казва Преспа с център град Ресен. Всички македонски курорти около Преспанското езеро предлагат добри условия за туризъм. По-известните са Отошево, Крани, Асамати, Претор и други. Всички те са разположени в македонската част на езерото.

Единствено Отошево е по-обезлюдено, което пък го прави примамлива цел за желаещите усамотение гости на Македония. В другите курортни селца също живеят едва по няколкостотин души. Населението е гостоприемно, отзивчиво и се радва всяка година да посреща нови гости.

Интерес за туристите представлява остров Голям град, който е дълъг около километър. На него се намират царските градини на цар Самуил. Целият е покрит със зеленина и овощни дървета. Макар и относително трудно достъпен, той е прекрасен избор за разходка сред природата, докато се чува плясъка на блъскащите се в него води на езерото.

Преспанското езеро е една чудесна туристическа дестинация за любителите на природата, тишината, чистите води, както и на екотуризма. Най-подходящият сезон за посещаването му е през лятото, но и късната пролет и ранната есен предлагат добри климатични условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати