Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворец Румпенхайм

Дворец Румпенхайм

Дворец Румпенхайм

Дворец Румпенхайм (Schloss Rumpenheim) се намира с Румпенхайм, Офенбах ам Майн, Германия. Построен през 17 в. и 18 в., по време на Втората Световна война той е разрушен и през 1980 г. и 2002 г. е напълно обновен и реставриран. Днес той е сред най-посещаваните туристически забележителности в района.

Дворец Румпенхайм възниква като обикновен господарски имот, построен през 1678 г. от Йохан Георг Зайферт от Еделсхайм. Той се нанася в него заедно със семейството си, но 90 години по-късно решава да го продаде на принц Карл от Хесен-Касел.

Дворец Румпенхайм

Принцът вижда потенциала на имота и решава да го разшири и обнови. Ремонтните дейности започват през 1771 г. и след завършването им, имотът се превръща в дворянско имение, чиято цел е да бъде използвано за вила. Принц Карл обаче не остава напълно задоволен от своето творение и през периода 1787 г. и 1788 г. се провеждат нови ремонти и процеси на разширяване на имота. Така сградата се превръща в трикрилна постройка, като някогашния господарски имот от 1678 г. остава в центъра на сградата.

През следващите години имението, по средата на което се издига вече величествен дворец, е разширявано и обновявано на няколко пъти. Изгражда се фантастичен парк около него и се добавят допълнителни постройки, служещи за конюшни и за жилища на обслужващият персонал.

През 19 в. замък Румпенхайм придобива голяма популярност и в него започват да отсядат много известни личности. Провеждат се множество гала-вечери и благотворителни балове. Сред най-знаменитите личности, били гости на двореца, са кайзер Франц Йосиф и руския цар Александър Трети.

В края на 19 в. обаче обитателите на замъка се изнасят и за няколко години той остава празен и безстопанствен. През 1902 г. отново започва да бъде използван като резиденция.

По време на Втората Световна война целият район Офенбах ам Майн става жертва на бомбардировките. Замъкът Румпенхайм не прави изключение. През 1943 г. от масовите бомбардировки пострадва сериозно централната част на сградата, а покривът на почти целия замък изгаря.

След приключване на войната дворецът е позакърпен и е използван за затваряне на дезертьори. За възстановяването на някогашния блясък на замъка обаче не са вложени никакви средства и когато през 1956 г. град Офенбах купува имота, той вече е представлявал една огромна руина.

През 1973 г. се обсъжда дали замъкът да не бъде сринат до основи и на негово място да бъдат издигнати жилищни блокове, от които се усещала голяма нужда. Благодарение на гражданската инициатива такова решение не се взима и дворецът остава спасен.

В началото на 1980 г. след възстановяването на държавата от войната, се събират средства и замъкът Румпенхайм започва да се ремонтира и санира. В страничните му крила се изграждат жилища. Малко по-късно започват ремонтите и на основния корпус. Така през 2002 г. той придобива своята предишна прелест.

Днес замък Румпенхайм може да бъде разгледан само отвън. В него се намират шест частни жилища, предвидени за хора с големи възможности. Желаещите да посетят двореца могат да разгледат и вътрешния парк, който често се използва за организиране на концерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати