Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Дърамска катедрала

Дърамска катедрала

Нина 2Нина 2
Новак
748
Дърамска катедрала

Дърамската катедрала, известна също така и като катедрала на Христос, Богородица и свети Кътбърт Дъръмски (Christ, Blessed Mary the Virgin and St Cuthbert of Durham) се намира в английския град Дърам.

Дърамската катедрала е украсена с огромна роза, която има дванадесет изящни листенца. Дърамската катедрала прилича не само на църква, но също така и на истинска величествена крепост, което е било характерно за времето, по което е била построена. Дърамската катедрала се издига върху скала над река Уиър (Wear).

Първоначално върху скалата е била издигната църква, известна като Бялата църква. Тя е била осветена през 999 година, но век по-късно е била разрушена. След това е била издигната катедрала, чието строителство е започнало през 1093 година. През 1135 година тя била вече почти завършена, но през вековете постоянно се добавяли нови архитектурни елементи към основната сграда на храма.

Дърамска катедрала Отдалеч

Дърамската катедрала е известна с огромните си размери, които не се отразяват върху перфектните й пропорции. Кулата й е висока 66 метра. През тринадесети век тя е била унищожена от мълния, но след това е била възстановена през петнадесети век. Огромните колони, които се намират във вътрешността на катедралата Дърам, допринасят за величествения й вид.

Дърамската катедрала е типичен представител на норманската архитектура. Дърамската катедрала е една от най-големите забележителности на град Дърам, която привлича огромно количество туристи от всички кътчета на света.

Катедрала в Дърам

Основните реликви, които се съхраняват в Дърамска катедрала, са мощите на свети Кътбърт и на свети Осуалд Нортъмбрийски (St Oswald of Northumbria). Заради това към Дърамската катедрала открай време са се насочвали стотици поклонници от различни краища на страната и на света. Мястото, където се намират ценните мощи на Свети Кътбърт, може да се види в източната част на катедралата. Гробът на светеца е бил унищожен през шестнадесети век. Тялото му било извлечено от ковчега, за да бъде унищожено, но се оказало, че е напълно нетленно и не се е променило с годините. Тогава той бил погребан наново с почести.

В средата на дванадесети век към храма е бил добавен готически параклис на Дева Мария, който е с характерните за готиката изчистени величествени елементи. Точно срещу Дърамската катедрала се намира и Дърамският замък, който е бил издигнат, за да служи като резиденция на епископа на Дърам. Дърамската катедрала и днес е седалище на епископството на Дърам и на англиканската църква в района.

Дърамската катедрала разполага с помещение за сто монаси и с великолепна библиотека с ценни томове. В нея се съхраняват едни от най-старите печатни английски книги, както и дубликати на Магна Карта (Magna Carta).

През тринадесети век към катедралата е добавен параклисът на Деветте Олтара, направен по проект на известния по това време архитект Ричард Фарнъм (Richard Farnham).

Дърамската катедрала е известна в Холивуд, тъй като интериорът й е бил използван за снимките на популярната сага за Хари Потър (Harry Potter).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати