Креспи д`Адда

Креспи д`Адда

Креспи д`Адда (Crespi d’Adda) е добре запазено индустриално селище от 19 в., което се намира в Каприяте Сан Джервазио в Ломбардия, Северна Италия. През 1995 г. то е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като "изключителен пример за феномена на индустриалните селища, най-добре изграденото и най-добре запазено в Южна Европа".

Историята на Креспи д`Адда започва когато Кристофоро Креспи- памукопроизводител, решава да построи текстилна фабрика в района на река Адда. Това става през късния 19 в. по време на ранната индустриализация в Италия. През този период работодателите по цял свят започват да осъзнават нуждите на своите работници и че в резултат на социалната доктрина качеството и количеството на производителността ще се повиши.

Официално селището се открива на 25 юли 1878 г. То е кръстено на своя основател Кристофоро Креспо, който след време става световно известен с това, че е от първите индустриалци, положил всички необходими усилия да създаде добри условия на труд на своите работници и техните семейства. Наследява го Силвио, най-големият му син, който продължава делото на баща си.

Идеята на Кристофоро Криспи е около завода да се изградят частни жилища със собствен двор, в който работниците да могат да отглеждат зеленчукови и овощни градини и по този начин да помагат за препитанието на семействата си. Така постепенно се оформя съвсем автономно индустриално селище, което задоволява всички нужди на работещите във фабриката хора. Осигурени са всички обществени и социални услуги. Изгражда се църква, болница, училище, магазин за хранителни стоки, дрехи и обувки, обществени бани, както и гробище.

През 1920 г. за заемащите по високи постове се изграждат специални вили, в които могат да почиват по време на отпуските си и да прекарват съботно-неделните дни със семействата си. През същата година е направена и библиотека с читалня, която способства за образованието на живеещите в града, а малко по късно се прави и конферентна зала за провеждане на важни дискусии, свързани с работата в завода.

Разпределението на цялото селище е нестандартно за времето си. Самият завод, който е построен по протежение на река Адда, се намира в близост до замъка на семейство Креспи. Къщите на работниците, които са разположени на дълги успоредни улици, се намират в източната част на фабриката, а в южната част са разположени вилите на директорите и по-висшите работници. Църквата и училището гледат към входа на фабриката. Целият комплекс е изграден в най-различни, но хармониращи си, стилове - от класицизма до романтизма.

Индустриално селище Креспи д`Адда

С течение на времето Креспи д`Адда започва да прилича на малък оазис, който е насред провинциалния и индустриалния свят и се превръща в истински пример за зараждащите се тогава индустриални селища.

Днес никой не поставя под въпрос значимостта на проекта на Кристофоро Креспи, който е един от малкото завършени такива проекти в целия свят. Неслучайно е поставен и под егидата на ЮНЕСКО, тъй като с годините селището е останало почти непокътнато и ще може и за в бъдеще да напомня на поколенията, че могат да бъдат изградени добри взаимоотношения между работници и работодатели. Пример за това са Кристофоро и Силвио Креспо и тяхното индустриално селище, направено за работниците и удовлетворяващо всичките им нужди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати