Чанаккале

Нина 2Нина 2
Новак
748
Чаннакале

Чанаккале (Çanakkale) е град в Турция с население от над 106 000 души. Градът се намира в най-тясното място на Дарданелите (Dardanelles). Смята се, че мястото, на което е разположен градът, се намира в близост до античния град Троя (Troy). Град Чанаккале е известен с това, че се намира на два континента – една част от него е в Азия, а друга – в Европа.

Първото селище, което е било основано на територията, където днес се намира град Чанаккале, е събрало древните му обитатели през 4800 година преди новата ера. Древните римляни (romans) са наричали града Дарданелия (Dardanellia). Градът е разположен на Егейско море и е едно от най-известните му пристанища. Градът излиза и на Мраморно море. По този начин Чанаккале съединява крайбрежията на Егейско и Мраморно море.

Името на град Чанаккале в превод означава замък на глинените съдове. Това се дължи на факта, че в древността в града са живеели много добри майстори-грънчари.

Чаннакале, Турция

За легендата за Троя напомня дървеният троянски кон, построен специално за холивудския блокбастър. Реплика на коня от холивудската продукция е изложен в града и може да се види от посетителите му. Освен с легендите за Троя градът се свързва и с легендата за Херо и Леандър.

Чанаккале за турците е град на бойната слава, с който те се гордеят извънредно много. В града може да се види османската (osman) крепост, която се нарича Султание калеси (Sultaniye kalesi). Това е крепостта на султана, която била построена по каноните на мюсюлманските архитектурни традиции. Крепостта е била построена през петнадесети век и е служела като резиденция на султана.

Днес туристи от цял свят пристигат в Чанаккале, заради курортната му слава и заради възможността за един ден да посетят едновременно и Азия, и Европа. В близост до Чанаккале туристите могат да разгледат руините на античния град Троя. От пристанището на град Чанаккале всеки ден заминават плавателни съдове, които се насочват към околните острови – Алибей (Alibey), Гьокчеада (Gokceada) и остров Бозджаада (Bozcaada).

Град Чаннакале

По крайбрежието на Чанаккале е пълно с туристи, които събират златист тен под слънчевите лъчи. Сред най-известните плажове на Чанаккале са Заргана (Zargana), Айдинчик (Aydincik), Дарданос (Dardanos), Пойраз (Poyraz) и Игделик (Igdelik).

Градският парк на Чанаккале е един от най-красивите на територията на страната. Туристите не пропускат да посетят археологическия музей на Чанаккале, военния музей, а също и музея на Ататюрк (Ataturk) – първия турски президент. В тези музеи са събрани ценни предмети, свързани с историята на града и околната местност, както и със славното историческо минало на града.

Сред забележителностите на курортния град са също така Троянският музей, монументът на загиналите в Чанаккале, монументи за падналите английски, австралийски и новозеландски войници.

На територията на град Чанаккале се издигат много красиви джамии. Сред тях се открояват джамията Кьопрюлю Мехмед Паша (Copryulyu Mehmed Pasha), както и джамията Сефер Шах (Sefer Shah). Градът е известен и с горещите си минерални извори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати