Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Ретише Бан в пейзажите на Бернина и Албула

Ретише Бан в пейзажите на Бернина и Албула

Ретише Бан в пейзажите на Бернина и Албула

Можете да изпитате един от най-атрактивните начини да прекосите Алпите чрез ж.п. линиите Албула и Бернина, които свързват северна и южна Европа. Пейзажите, които се откриват през вас са особено впечатляващи - от покрити със сняг ледници и върхове до пристигането в страната на палмите и вечното слънце. Със сигурност пътуването по тези две линии може да се определи като пътуване на контрастите.

И двете ж.п. линии са притежание на железопътната компания Ретише Бан, която освен железопътната мрежа на Граубюнден използва и връзката с Италия през прохода Бернина. По двете линии, пресичащи любимата на всички европейци планина, минава най-високопланинската железница в Европа, която не е направена чрез използването на зъбчат механизъм.

Заради невероятно красивите гледки, откриващи се от тази железница, както и заради уникалната инженерна мисъл вложена в направата им, ЮНЕСКО ги включва в списъка на Световното наследство под името "Ретише Бан в пейзажите на Албула и Бернина".

Строителството на тези две железопътни линии се смятат за истинско чудо, сътворено от инженерите на швейцарската фирма Ретише Бан. Преминаването на такъв дълъг преход, започващ от Швейцария и завършващ в Италия, характеризиращ се с изкачване на множеството високи върхове на Алпите, би трябвало да се направи чрез използването на зъбчата железница.

Вместо това обаче швейцарските инженери решили да използват множество спирали, с което успяват да направят постоянен наклон, равняващ се на 7 градуса по линията Бернина и на 4, 5 градуса по линията Албула. Сред уникалните инженерни решения по пътя на железницата се отличава и спираловидния виадукт при Брусио, който е с дължина от 110 м.

Ж.п. линията Албула е по-дълга и започва от град Шур, а Бернина от известния ски курорт Сент Мориц. Накъдето и да се обърнете по време на това невероятно пътуване ще виждате Алпите и нейните извисили се планински грамади, които се простират към небесата.

Пейзажите на Бернина и Албула

Ще минете през множество китни селца, алпийски проходи и ледници, които превръщат мястото в един от най-живописните райони в света.

Пътуването по Албула продължава около 4 часа, а по Бернина около 2.5 часа. Ще станете свидетел на бързо сменящите се пейзажи - от високопланинските части на Алпите до винаги слънчевите райони на Тирано.

Изграждането на двете ж.п. линии се осъществява в края на 19 век и началото на 20 век. Линията Албула е почната по-рано - през 1898 г. и е завършена след шест години. Бернина започва през 1908 г. и е открита само след две години.

Ако искате да се впуснете в това невероятно приключение и да видите незабравимите пейзажи на Албула и Бернина е необходимо предварително да си запазите места.

Макар и в планините често да духат силни ветрове, световноизвестната железница рядко престава да работи. Ще преминете през 84 тунела и 383 моста, които ще превърнат пътуването ви в неповторимо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати