Архипелаг Вега

Архипелаг Вега

Архипелаг Вега (The Vega Archipelago) се състои от 12 по-големи острова и множество малки, които са разположени южно от северния полярен кръг. Заемат площ от 103 710 хектара, от които 6930 хектара са земни масиви. Те са населявани още от древността и заради невероятно красивите гледки, които предлагат, както и заради запазилият се опростен начин на живот на местното население, което далеч от цивилизацията е успяло да оцелее в продължение на векове, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Мъжете на островите се занимават предимно с риболов и събиране на пуха на морските и речните патици, в което заемат дейно участие и жените. Условията на труда им са съпроводени от неблагоприятните условия на природната среда, но в продължение на 1500 години те продължават да спазват своя ритъм на живот, традиции и обичаи.

Архипелаг Вега

През 9 век острвите се превръщат в един от най-важните търговски центрове за износ на пух. Архипелаг Вега и неговите острови са прекрасен пример за успешното препитание на местното население чрез риболов, фермерство и добив на пух, при което важна роля играят и жените.

Със своите 6500 големи и малки островчета и рифове архипелаг Вега е страната на северната морска патица. Хората са населявали тези земи в продължение на над 10 000 години. Световната организация ЮНЕСКО го е категоризирала като първото естествено оформено културно селище в Норвегия и през 2004 г. го е включила в списъка на световното наследство.

Днес се полагат огромни усилия това място и културата му да се запазят, като за целта огромна роля играе както правителството на Норвегия, така и много частни организации. То е прекрасен пример за предимствата, които има опростения начин на живот, далеч от суматохата и индустриализацията.

Архипелаг Вега е рай за орнитолозите. Тук се намира една от най-големите популации на северните морски патици, които са отглеждани заради техния пух. Специално пригодените за тях къщи, в които да гнездят, могат да бъдат видени и днес, сред рибарските селища, фаровете и уникалните морски пейзажи, които предлага архипелага.

Много хора са привлечени на острова от възможността да наблюдават необезпокоявано птиците. Това обаче далеч не е всичко, което предлага архипелага. Можете да практикувате катерене или колоездене и да се наслаждавате на невероятната атмосфера на островите без значение дали над небето са надвиснали дъждовни облаци или светли и топли вечери.

Можете да откриете уникалния растителен свят на островите, както и да се присъедините на организираните разходки с екскурзовод в Middagskarheia и да разберете много за древната история на жителите на архипелага, започнала още през каменната ера.

В музея в Гладстад се намира изключително интересен музей, в който можете нагледно да разберете за процеса на произвеждане на пух, основен поминък на населението. Сред другите местни забележителности са дървената църква от 1864 г. и останките от бункери и тунели, завещани от периода на Втората Световна война.

Ако не желаете да се включите в организираните разходки, можете да си наемете лодка и да разгледате невереятно красивите пейзажи на суровите острови или да се насладите на риболова, който е най-практикуваното занимание сред местните мъже.

Освен с цялото море, островите разполагат и с множество езера и реки, на които винаги ще мернете някой дружелюбен рибар, който да ви разкаже някои от местните истории.

Най-добрият сезон да посетите островите от архипелага е през периода юни-август, но макар че през 2009 г. английският вестник "Гардиън" поставя архипелагът Вега в топ 20-те места на неоткритите красиви острови, тогава е и периодът, в който има най-много туристи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати