Царское село край Санкт Петербург

12.09.2013
Царское село край Санкт Петербург

Музеят-резерват Царское село (Tzarskoye selo) се намира край Санкт Петербург. Царское село представлява дворцово-парков комплекс, който е възникнал след освобождението на старинните новгородски земи, които са се намирали край бреговете на река Нева и със започването на строителството на Санкт Петербург. Територията на резервата Царское село е била част от руските земи, но през седемнадесети век е била окупирана от шведи.

Преди освобождението на мястото, където днес се намира Царское село, се е намирало имението Сарис хоф. След края на Северната война, която завършила с освобождение на руските земи от шведите, това имение е било дарено на генерал-губернатор Меншиков. През 1710 година то станало част от дворцовите владения на цар Петър Първи.

През периода от 1710 до 1720 година на това място започва да се изгражда царска резиденция, около която се създават малки села. Скоро след това мястото започва да се нарича Сарское село, а след това става известно като Царское село. То е служело като лятна резиденция на царското руско семейство.

След 1917 година дворцовият комплекс е превърнат в музей. Част от сградите са превърнати в училища и лечебни детски заведения. Затова през 1918 година комплексът става известен като Детскоe село. През 1983 година комплексът получава статус на музей-резерват.

Царское село е уникален архитектурен паметник, който съчетава разкоша на дворцовите постройки с красотата на градините около тях. В Царское село могат да се видят великолепни архитектурни паметници в бароков стил и такива, създадени в традициите на класицизма.

Център на дворцовия комплекс е Екатерининският дворец. Това е разкошен образец на бароковия стил. В този дворец се намира прочутата Кехлибарена стая. Снимките в Кехлибарената стая са забранени, защото кехлибарът е чувствителен към светлината. В Царское село се намира и едно от най-красивите творения в традициите на класицизма – Александровският дворец. В него се намира Парадният кабинет на руския император.

Царское село, Санкт Петербург

На територията на двата двореца се намират над сто исторически паметника. В парковете, които се простират на площ от над триста хектара, има разкошни павилиони, изящни мостове и монументи, има и паркови елементи в гръцки и китайски стил.

По време на Втората световна война Царское село е било почти изцяло разрушено. Екатерининският дворец е изгорял, парковите елементи са били разрушени, били унищожени над 20 моста, както и разкошните водни каскади, създадени от едни от най-известните специалисти по озеленяване, които работели за руското царско семейство. Възстановителните работи в Царское село започнали през петдесетте години на двадесети век и все още продължават.

В Царское село се съхраняват различни колекции от ценни предмети. Една от колекциите съхранява 35 карети, които са използвани в руския императорски двор. Сред тях има парадни, градски и детски карети, както и разкошни шейни.

3.9
Общо гласували: 7
5 3
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати