Бенедиктински манастир в Панонхалма

08.05.2013
Бенедиктински Манастир

В сърцето на Панонхалма, Унгария, се намира един приказен манастир, който носи името на унгарския светец и покровител на страната Свети Мартин. Той е играл изключително важна роля за цяла Унгария и за разцвета на културата в Централна Европа.

От своето създаване през 13 в. Бенедиктинския манастир "Свети Мартин" (Benedictine Abbey of Pannonhalma) играе изключително важна религиозна и културна роля, чието влияние продължава и до днес. Заради своята древна история и културен подем Бенедиктинския манастирр е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Бенедиктинските монаси служат на най-стария запазен католически орден, датиращ от началото на 6 в. Първият манастир на Бенедиктинския орден е основаният от самия Бенедикт, канонизиран по-късно за светец, през 547 г. Неговите последователи се пръсват из цяла Европа, за да проповядват своето религиозно учение и в Източна Европа се появяват чак през 11 век.

Основават се няколко абатства, но историята доказва, че построеният в Унгария Бенедиктински манастир не само устоява на времето, но и го надраства. В него не става въпрос само за религия, а за културен и социален подем, който вдъхва нови сили на жителите на Унгария. Макар и Бенедиктински орден да губи своето влияние през 14 в., манастирът в Панонхалма продължава да е място, в което местните жители търсят спасение и покаяние.

Манастир в Панонхалма

И днес, както и през изминалите векове, бенедиктинските монаси се занимават не само с молитви и религиозно изкуство, но и с интелектуални дейности и мисионерска работа. Монасите от манастира в Панонхалма напълно спазват девиза на Бенедиктински Орден:"Моли се и работи! "

Идеята за изграждането на този несравним паметник на унгарската история и култура хрумва на група бенедиктински монаси, които през 996 г. се установяват в Панонхалма. Основават своето абатство и в началото на 13 в. започва изграждането на най-старите части на манастира, които са се запазили и до днес.

През вековете се добавят много допълнителни сгради, което се налага от голямото влияние, което има над местното население, което по-късно се разпростира и извън пределите на страната. Той е смесица от различни архитектурни стилове, в зависимост от периода през който е строен.

Бенедиктинските монаси започват да кръщават унгарците още със създаването на абатството и ги учат на приемане на християнството. Именно тук през 1055 г. е написан първият документ на унгарски език, което дава голям тласък на унгарското образование и култура. Не е странно и че именно тук се основава първото училище в страната, което дарява своите ученици не само с изучаване на религиозните канони, но и с възпитаване на основните ценности в живота.

Бенедиктинското абатство в Панонхалма и неговия манастир, който функционира и днес, са истински пример за нестихващото влияние на християнството в Европа, но не нужно да сте вярващи, за да го посетите. Тук ще усетите неподправената атмосфера на вековете, в която е пропита не само вярата в Бог, но и в красотата на архитектурата и изкуството, с което ще се сблъскате в музейните експонати.

Целият манастир е заобиколен от чудно красива природа, която изглежда сякаш е излязла от страниците на някоя приказка. Ще станете съпричастни на хилядолетната история на Бенедиктинския манастир и ще искате да узнаете много за наситената му със събития история.

3.3
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати