Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Историческият център на Брюж

Историческият център на Брюж

Нина 2Нина 2
Новак
748
Брюж, Исторически Център

Историческият център на Брюж (Bruges), известен още и като Брюге е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). В историческия център на града са се запазили много исторически сгради от времето на средните векове. Центърът на града е изключително живописен.

Историческият център на Брюж е много ценен, тъй като представлява ярък пример за средновековния начин на живот. През средните векове градът е бил населен с повече от 200 000 човека, докато днес те са с около 30 000 по-малко.

Брюж е бил голям търговски и икономически център, какъвто е и днес. През средните векове обаче ролята му на търговски морски град е изгубена и е възстановена едва през двадесети век.

Историческият център на Брюж е истинска съкровищница на забележителности, създадени през различни векове. В града има над 10 дървени моста, общо в целия град има над 50 моста.

Туристите не пропускат да посетят големия площад с четириъгълен пазар, който е създаден още през четиринадесети век. Кулата му е висока над 106 метра и е украсена с изключително красив часовник.

Център, Брюж

В историческия център на Брюж може да се види красивата реставрирана готическа сграда на градската управа, в която се съхраняват над 30 разкошни статуи на графове и графини. Тези статуи са били възстановени, след като са били изгорени оригиналните статуи. В сградата на градската управа може да се види също така разкошна камина, украсена с дърворезба. Върху нея има много гербове и портрети на владетели.

Интересна за туристите е и църквата на Божията майка, която се издига с кула над 120 метра височина. Тази църква е украсена с мраморна статуя, изобразяваща Божията майка, която е направена през шестнадесети век. Тази статуя е дело на самия Микеланджело.

Това е една от няколкото статуи на гениалния скулптор, които се намират извън родната му Италия. Църквата на Божията майка съхранява ценна колекция от картини, в нея се намира надгробният паметник на Карл Смели (Charles the Bravе) и на неговата дъщеря.

В историческия център на Брюж може да се види също така и катедралата на Христос Спасител, която е изградена през тринадесети век. На пръв поглед тя изглежда доста скромно, но интериорът й е много богат и в нея се съхранява ценна колекция от картини.

Много е известен параклисът на Светата кръв – той е построен през 1150 година, когато според легендата в църквата са били донесени няколко капки кръв от самия Спасител. През петнадесети век е надстроен втори етаж. В средата на деветнадесети век е бил реставриран.

Интересна е иерусалимската църква, в която има реплика на светия гроб. Много ценна е епископската семинария и болницата на свети Йоан (St John), в която се съхраняват ценни картини.

Там се съхранява най-големият шедьовър на художника Мемлинг, който е нарисувал инквизицията на 11 000 млади момичета. В града има паметник в чест на художника. В историческия център на Брюж се е запазила сградата на художествената академия, която е построена през 1719 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати