Сан Себастиан

25.04.2013
Сан Себастиан

Сан Себастиан (San Sebastián) е град в Испания с население от над 183 000 души. Градът е известен и с баското име Доностия. Град Сан Себастиан се намира край Бискайския залив.

Градът е разположен край река Урумея (Urumea). Град Сан Себастиан е известен като голям туристически център и по време на туристическия сезон към него се устремява туристи от всички кътчета на света.

На мястото, където днес е разположен градът Сан Себастиан, е имало селища на хора още преди 22 000 години. Но самият град се основава благодарение на манастира Свети Себастиан, който е построен в тази местност през единадесети век.

Около него постепенно се оформя селище, което получава статут на град. Град Сан Себастиан е разположен в близост до границата с Франция. През седемнадесети век градът става известен като важно пристанище – това става ключово за развитието на икономиката на Сан Себастиан.

Сан Себстиан, Испания

В средата на деветнадесети век старите градски стени са разрушени и към града се присъединяват някои околни територии, които допринасят за бързото развитие на все повече разрастващия се град.

Една от най-големите забележителности на града е заливът, който е с форма на раковина. Той е известен като Ла Конча (La Concha) и по бреговата му ивица са разположени няколко плажа. От плажовете на града най-известен е плажът Зуриола (Zurriola). Откъм южната страна на залива е разположен фуникулер, а уникален развлекателен парк с атракциони се намира на планината Игелдо.

Откъм северната част на залива се намира статуята на Христос и замъкът Ла Мота (La Motta). Интересен за туристите е и мостът Мария Кристина (Maria Cristina). На моста може да се види железопътната станция, чийто покрив е създаден по проект на Густав Айфел. Сред интересните сгради в Сан Себастиан е дворецът Мирамар.

В старата част на града, която е много атрактивна за туристите от цял свят, се намират ценни от историческа и религиозна гледна точка сгради. Сред тях са църкви Санта Мария и църквата Сан Виченте. Манастирът на Свети Себастиан привлича туристи в частта на града, известна като Антигуо.

Сан Себастиан е място, където се провеждат всяка година редица интересни събития. Едно от тях е международният кинофестивал, който се провежда от 1953 година насам. Това е един от най-старите кинофестивали в цяла Европа.

Денят на Свети Себастиан, известен като Тамборада, се празнува на 20 януари. Тогава през града минава парад на хора, облечени като войници и като готвачи, които маршируват.

Традицията се спазва от местните жители, които маршируват и танцуват под звуците на музиката на композитора Раймундо Сариегуи. Празникът продължава до зори.

В средата на август градът се превръща в пищно зрелище по време на фестивала Семана Гранде - Голямата Седмица. По време на фестивала Семана Гранде постоянно има паради на огромни кукли, които преминават през града върху платформи.

4
Общо гласували: 7
5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати