Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворец Тау в Реймс

Дворец Тау в Реймс

Дворец Тау в Реймс

Епископският дворец, известен като дворец Тау (Palais du Tau), се намира в красивия френски град Реймс. Той е играл важна политическа, културна и социална роля в историята на Франция, тъй като тук са се организирали пищните тържества по повод коронясването на френските крале.

Не е ясно кога точно е построен, но първото тържество е организирано през 990 г. в него. Церемонията по коронясването се е състояла в намиращата се наблизо катедрала Нотр Дам, след което почетните гости начело с новия крал са се оттегляли на бурни банкети в дворец Тау. Замъка, заедно с катедралата са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Замъкът Тау, който е кръстен така понеже прилича по форма на буквата Т, известна в гръцката азбука като Тау, е построен върху основите на гало-Римска вила, датираща от 6-7 в. През годините е претърпял много допълнителни обновления, но все още ясно личат части, направени още от времето на каролингите. За първи път е споменат със сегашното си име през 1131 г.

Коронясването на френските крале винаги се провеждало в неделя. Те отсядали в дворец Тау, където трябвало да прекарат цялата нощ в молитви. В катедралата се донасял от базиликата на абатство Сен Реми свещеният съд с миро, който играл много важна роля по време на церемонията по коронясването на кралете.

Той се наричал свещената Лампада и церемонията можело да започне едва когато той бил занесен в катедралата. Според някои историци, изложеният днес съд не е оригиналният, тъй като той се счупил още през 15 в. по време на Френската революция. Истински или не, той и днес предизвиква голям интерес у посетителите на двореца. В катедралата поредният крал се посвещавал на рицарството с клетва да бъде верен на Християнството.

Рицарските шпори му се предавали от херцогът на Бургундия, а архиепископът на катедралата предавал тържествено шпагата на бъдещия крал. Церемониално му се надявали ръкавиците и пръстена-символ на обединението на краля с държавата, скиптъра и накрая и самата кралска корона. След това новият крал на Франция заедно с най-видните и влиятелни аристократични семейства отивали да отпразнуват събитието в дворец Тау.

Дворец Тау, Реймс

Най-голям интерес представлява банкетната зала, която датира от Средновековието. Тя е станала свидетел и домакин на едни от най-богатите граждани в историята на Франция, които са идвали тук в изисканите си дрехи, направени от-най известните френски шивачи. Предлагани са им били най-големите френски специалитетите, приготвени от кралските готвачи.

Към всичко това се добавя и известното вино и шампанско, с които районът на град Реймс, се слави от векове. Ако банкетната зала можеше да говори вероятно би споделила някои от най-пикантните подробности около отпразнуването на коронациите на френските крале.

За първи път тук е празнувал през 990 г. първият крал, който е коронясан в Реймс, а последният е бил Чарлс Десети, на когото има посветена стая. Неговата коронация се е провела през 1825 г. и на нея са присъствали хиляди гости от френския елит.

Музеят на Творчеството, който също се намира в двореца Тау, предлага на своите посетители много ценни експонати, свързани с коронясването на 32-мата френски крале. Има множество картини и ценни произведения на изкуството, голяма част от които да дарени от самите кралски семейства и техните приближени.

Замъка Тау разполага с множество най-различни зали, които са прекалено много на брой, за да бъдат разглеждани поотделно. Най-добре е да се включите в организирана разходка с гид, от който ще научите много за историята и събитията, организирани тук.

Ще можете да разгледате стаята на Чарлс Десети, в която са изложени церемониалните му дрехи, с които е бил облечен по време на коронацията си, както и множество лични вещи. В "Кралското предверие" ще видите майсторски направените портрети на всичките 32-ма крале, коронясвани в Реймс и празнували в Банкетната зала на двореца.

Дворецът Тау е целогодишно посещавана туристическа дестинация и можете да изберете най-подходящият момент в зависимост от личния ви календар. Отворен е всеки ден без понеделник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати