Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещите на Агтелек

Пещите на Агтелек

Пещите на Агтелек

В карста Агтелек, намиращ се в по-голямата си част в Унгария, са открити над 700 пещери, което го превръща в най-голямата пещерна верига в Средна Европа. На територията на Унгария той е превърнат в Национален парк, а неговото естествено продължение се намира на територията на Словакия и се нарича Словашки карст.

Голяма част от пещерите са обитавани още през 5000-3000 г. пр. Хр., което ги прави изключително ценни за проучвания. Всички пещери, намиращи се в района на Словашкия карст и Агтелек (Caves of Aggtelek Karst and Slovak Karst) са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. 20 от пещерите в Унгария са под специална закрила от унгарските власти и природозащитните организации.

Установено е, че в района на Агтелек и Словашкия карст има 712 пещери, датиращи от най-древни времена. Те са изключителен пример за смесицата на тропични и ледникови климатични условия, чиито карстови образувания ни връщат над десетки милиони години назад. Тяхната геоложка история може да даде много ценна информация на учените. Освен това в някои от пещерите са открити останки от глина и места за палене на огън, датиращи от древни времена.

Пещерите, намиращи се в Национален парк Агтелек се отличават с изключително красиви карстови образувания и необичаен релеф. В парка е разположена и една от най-големите пещерни системи в цяла Европа, която се казва "Домица Барадла". Тя достига дължина от 25 км, като почти три четвърти от нея се намират на територията на Унгария и само малка част остават за Словакия.

Тя е особено интересна за посетителите на това национално съкровище и се предлагат специални разходки с екскурзовод, които траят 1.5 или 7 часа, в зависимост от желанието на посетителите. Разполага с множество оцветени в тъмно зали, които са придобили специфичния си цвят в резултат на разходките с факли, които са започнали още през Средновековието.

Макар и да предизвиква голям интерес у всички учени, мащабни проучвания в нея започват да се извършат едва в края на миналия век, когато е приета програма от Министерството на околната среда. Благодарение на решението на унгарското правителство през 1991 г. започват научни изследвания на пещерата, които освен пълно картотекиране и мониторинг на хидрологията и карстообразуването включват и създаване на цялостна информационна система.

Пещите на Агтелек/Словашки карст

Набляга се на опазването на пещерите и техния растителен и животински свят и се провеждат екологични обучения. В момента за посетители е отворена само малка част от пещерата, точно тази с оцветените в тъмни цветове зали. Това е необходимо, за да се ограничи безразборния достъп на туристите и пещерняците и да може тя да се опази за следващите поколения.

Според властващитв в Унгария закони всяка пещера се превръща в защитен природен обект и достъпът до нея на практика е забранен. Изисква се специално разрешение от природозащитните органи на страната, а туристи се допускат само в изследвани вече обекти, за които се смята, че няма опасност от нанасяне на щети по естествената им природна красота.

Целият национален парк Агтелек се характеризира с изключително красива природа, която до голяма степен се е запазила непокътната от човешката намеса. Освен с величествените пещери, цялата местност е покрита с вековни широколистни гори, които се редуват с малки и живописни рекички, зелени пасища и тучни ливади.

Сред най-ценните обитатели на парка са полунощният прилеп и ръждивият вечерник, които са само малка част от откритите тук 21 вида прилепи. На тавана на малка църква, намираща се на територията на парка, се размножава 2000-та колония на размножаващ се трицветен нощник, който е от особен интерес за зоолозите.

Най-добрият период за посещаване на Национален парк Агтелек е през лятото, когато в т. нар. концертна зала се провеждат пещерни концерти с класическа музика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати