Патриаршията в Печ

19.08.2013
Патриаршията в Печ

Патриаршията в Печ е историческото седалище на Сръбската православна църква, която по ирония на съдбата днес се намира на територията на новата държава Косово. Разположена е в района на Печка Бистрица на входа на дефилето-каньон Ругова. Тя е играла изключително важно значение в религиозния и културния живот на Сърбия и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Първоначално центърът на сръбската автокефална архиепископия се е намирала в манастира Жича. През 40-те години на 13 век обаче татарското нашествие успява да засегне и сръбските земи и патриаршията, основана от Растко Неманич, е преместена в близост до град Печ.

Според историците е възможно това преместване да е било наложено и поради неблагоприятното католическо отношение на Унгария към византийско-българското влияние в Сърбия, както и заради българо-сръбският конфликт, заформил се по времето на Михаил Втори Асен и Стефан Урош Първи. Според други историци пък преместването е станало вследствие на сблъсъка между Стефан Милутин с Куделин, Дърман и Шишман, владетел на Видинския район.

Патриаршия в Печ

Без значение каква е била причината през 13 век Патриаршията в Печ се превръща в седалище на Сръбската Православна църква. През 1346 г. на свикания от крал Стефан Душан църковно-народен събор манастирския комплекс в Печ официално е провъзгласен за патриаршия. По това време градът се е казвал Ипек и патриаршията е била наричана Ипекска патриаршия.

В момента патриаршията, която е комплекс от манастири и църкви, се намира с северозападната част на днешната държава Косово. Градът има древно минало, датиращо от римски времена. Населяван е от около 90 000 души, голяма част от които са мюсюлмани.

Политическата обстановка налага резиденцията на патриарха да бъде преместена в Белград. Печката патриаршия обаче е символ на църковната независимост на сърбите и патриархът продължава и до днес да се нарича „Патриарх на Печ”.

Патриаршията в Печ, Косово

Печката патриаршия продължава и днес да е емблематично място за сърбите. През различните години към нея са се числяли някои от българските епархии, включително и Кюстендилската и Самоковската, както и Рилски манастир.

По време на войната в Косово Печ е сред най-засегнатите градове. Наскоро в Печката патриаршия се проведе официална церемония по ръкополагането на новия патриарх на Сръбската православна църква. Освен самият президент на Сърбия, на церемонията са присъствали над 400 високопоставени официални лица и стотици хиляди сърби.

Това е първото такова събитие откакто патриаршията е в границите на Косово и новият патриарх призовава в речта си да бъде намерено мирно решение за статута на Косово. За да няма размирици между сърби и албанци церемонията е била охранявана от сили на КейФОР, ЕУЛЕКС и полицията на новосъздадената държава.

Можете да посетите Печката патриаршия по всяко време на годината, но имайте предвид, че районът на Косово не е от най-безопасните. Ако все пак решите да предприемете това културно пътешествие, обърнете внимание на иконостаса в църквата, който е особено красив и е дело на дебърски майстори, работили над повечето църкви в Косово.

3.8
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати