Катедралата Сан Лоренцо в Перуджа

19.06.2013
Катедралата Сан Лоренцо в Перуджа

В Перуджа се намира една от най-странно разположените катедрали, която освен това не е и довършена, но всяка година събира множество туристи и се радва на голям публичен интерес. Това е катедралата Сан Лоренцо (San Lorenzo Cathedral), която е основния религиозен център в Перуджа, Умбрия. Посветена е на един от патроните на града, Свети Лоренцо.

Историята на катедралата в Перуджа е доста заплетена, тъй като градът е имал няколко катедрали в миналото, всяка от които на различно място. През периода 9360- 1060 г. започва изграждането на поредната катедрала, върху чиито основи е построен днешния католически храм, посветен на Сан Лоренцо.

Близо три века по-късно започва строежа на сегашната катедрала, която е направена по проект на Фра Бевигнате. Идеята е цялата външна фасада да е направена от бял и розов мрамор, който е останал от катедралата в Арезо. Камъкът наистина е докаран и през 1345 г. се започва изграждането на новата катедрала и нейното оформление.

През 1490 г. катедралата има почти завършен вид, въпреки че до окончателния си вариант стига едва през 1587 г. Основната й фасада обаче не е завършена никога и редуването на бял и розов мрамор може да се види само на една от страните й.

Друг странен факт, свързан с катедралата в Перуджа, е самото й местоположение. Както почти всички катедрали в Европа и тя се намира на главния площад в града, Площад Четвърти ноември, но главния й вход гледа към Фонтана Маджоре, а към централната част на града е разположена страничната й стена.

Днес катедралата в Перуджа е сред най-посещаваните туристически обекти в околността. Въпреки странното решение за разположението й спрямо другите сгради, намиращи се на площада и въпреки незавършеният си вид, красивите готически прозорци приковават погледите на всички минувачи към нея.

Катедрала Сан Лоренцо в Перуджа

Голям интерес за туристите представлява бронзовата статуя, която е посветена на Юлий Трети. През 1555 г. той връща отнетите от папа Пол Трети през 1540 г. градски права на Перуджа и става любимец на местните жители.

Интериорът на катедралата също е внушителен, изграден в стила на късната готика. Състои се от три странични крила, които са разделени от осмоъгълни колони. Към първоначалната украса са добавени през 18 в. множество допълнителни елементи, които личат най-вече върху мраморните колони и олтара.

Тъй като катедралата е разположена на главния площад в старата част на Перуджа, от нея лесно можете да стигнете и до останалите забележителности в града. Особено красив е Фонтана Маджоре, който наскоро е бил реставриран и днес блести с целия си разкош.

Най-добрият сезон за посещение на Перуджа и нейната красива катедрала е през летните месеци, през който обаче идват и повечето туристи. Не пропускайте да посетите и музея на катедралата, в който се съхраняват ценни ръкописи, датиращи от далечния 10 век.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати