Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Берлинска Стара Национална галерия

Берлинска Стара Национална галерия

Берлинска Стара Национална галерия

Берлинската Стара национална галерия (The National Gallery in Berlin) е короната на Острова на музеите в германската столица. Това е покривът на изкуството и мястото за размисъл.

След пълната й реставрация, завършила през 2001 г., в нея са изложени изключително ценни картини на европейски майстори, творили през 19 в. Най-голямо възхищение предизвикват произведенията на Сезан, Реноар и Роден, които са признати за ненадминати творци от световните критици, но останалата част от богатата й колекция също ще Ви изненада.

Историята на сградата на Старата Национална галерия в Берлин започва през 1861 г., когато банкерът Вагенер, притежател на ценната колекция от картини на царя, я завещава в полза на държавата.

Така възниква идеята за построяването на достоен дом за тази колекция, в който цялото общество ще може да разгледа на спокойствие ценните произведения на изкуството. Главен архитект на проекта е Фридрих Аъгуст Щюлер, който през 1876 г. успява да сътвори величествен дом за прекрасните картини.

Стара Национална галерия в Берлин

По време на Втората Световна война сградата претърпява значителни щети и днес нарочно в нея са поставени 2711 бетонни колони, които да напомнят за престъпленията на нацистите.

Сградата, разположена на прочутия остров на музеите в Берлин, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство заедно със Стария Берлински музей, музей Боде, Новият музей и музей Пергамон. Това се случва през 1999 г. и благодарение на подкрепата на световната организация сградата на Старата Берлинска галерия е първата реставрирана постройка на Oстрова на музеите.

Стара Национална галерия Берлин

На първия етаж на галерията са изложени предимно картини на Адолф Менцел, известен със своите исторически теми, засягащи важни моменти от миналото на Прусия. Неговото изумително въображение и усет към оцветяване личат най-вече в световноизвестните му произведения "Mill Iron Rolling" и "Balcony Room".

Картините на втория етаж са дело на импресионистите. Именно тук се намират великолепните творби на Клод Моне, Огюст Реноар, Пол Сезан, Едуард Мане, Едгар Дега, както и величествените скулптури на Огюст Роден.

Картините на третия етаж са особено впечатляващи. Тук можете да се натъкнете на пейзажи на Якоб Филип Хакерт, на изумително красноречивите портрети на Антон Граф, както и на групата художници, познати като назаряните. Най-изтъкнати сред тях са имената на Фридрих Овербек, Филип Файт, Питър Корнелиус и Вилхелм Шадоу.

На последният етаж са разположени творби на романтиците в изкуството, сред които изпъкват тези на Каспар Давид Фридрих и на Карл Фридрих Шинкел.

Можете да посетите Старата Национална галерия на Берлин по всяко време на годината. Сред красивите творби на световноизвестни ценители на четката ще откриете своята вътрешна хармония и ще получите усещане за сливане с природата, което блика от многобройните пейзажи, изложени тук.

Препоръчително е да се разходите из целия Остров на Музеите, но със сигурност е най-добре да тръгнете от Старата Национала Галерия, която се смята за най-забележителната в Германия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати