Галерия Източна страна в Берлин

23.07.2013
Галерия Източна страна в Берлин

Галерия Източната страна (East Side Gallery Berlin) е мемориал, символизиращ Разделението на Германия. Това са рисунките, направени на останалия 13-метров участък от Берлинската стена, която е съборена на 9 ноември 1989 г. Днес този запазил се най-голям участък от берлинската стена съдържа оригиналните творби на известни и неизвестни автори и е една от основните атракции не германската столица.

Някога стената, намираща се от източната страна на Германия е била гола, но веднага след падането й стотици творци са се заели да я разкрасят, пресъздавайки своите чувства от този исторически момент. Стенописите, изразяващи радостта и надеждата на хората, са се превърнали в туристическа атракция, която днес представлява музей галерия на открито, носеща символичното име галерия Източна страна.

Днес този символ на Желязната завеса е сред най-посещаваните туристически атракции в града. Чрез многобройните картини можете да се запознаете с историческите събития, довели до падането на стената и обединението на Германия. Голяма част от картините показват сцени на хората, направили опит да прескочат бетонните блокове и да търсят спасение в Западна Германия. Голяма част от тях са убити.

Веднага след разрушаването на стената тълпи от многобройни хора се втурват, за да преминат през историческият контролно пропускателен пункт Чекпойнт Чарли, превърнал се в символ на свободата. Някои от картините показват именно този исторически за Германия момент.

Участъкът от стената, която е започнала да се разпада е напълно реставриран. Бетонът, от който е направена тя е издялан, графитите и рисунките са изтрити, като предварително детайлно са снимани, за да могат да бъдат направени отново, пресъздавайки автентичния вид на галерията. Използват се най-съвременни висококачествени бои, които са водоустойчиви.

През 2008 г. почти 100 художника се събират в Берлин, за да се реставрират творбите на галерия Източна страна. Избелелите под влияние на природните феномени рисунки са направени в нови и по-качествени бои, за да могат да бъдат видение от следващите поколения. Върху бетонните блокове са изобразени 106 рисунки и графити, поставени веднага след падането на стената.

Галерия Източна страна,Берлин

Въпреки че част от германското население е изявило желанието си останките от стената да бъдат премахнати завинаги, болшинството е на мнение, че на нея се намират множество художествени шедьоври, които трябва да бъдат запазени. Така се започва инициатива за събиране на средства, с които да се финансира повторното й изрисуване.

В продължение на години Кани Алави, който е председател на Асоциацията на творците от Галерията на източната страна, се опитва да привлече инвеститори за възстановяването на участъка от стената и неговите рисунки. Събират се 2 500 000 милиона евро, които са за ремонт на самата стена и закупуването на бои, с които да се нарисуват отново разнообразните рисунки и графити.

Отправя се покана към около 100 майстора на тънката четка от цял свят, които да се съберат в германската столица и да допринесат за реставрирането на галерията Берлинска стена. Те работят доброволно, без заплащане, отделят се пари само са прехраната и настаняването им. Почти всички, които са поканени за реализирането на този проект, приемат предизвикателството и веднага тръгват към Берлин.

Само петима отказват да участват поради лични причини, а шестима вече не сред живите. Така авторите, които са работили рамо до рамо преди повече от 20 години отново се събират на едно място, с което поставят началото на реставрацията на галерия Източна страна.

3.5
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати