Катедрала на Полярното сияние

03.06.2013
Катедрала на Полярното сияние

В норвежкия град Алта се намира една нетрадиционна туристическа атракция, превърнала се в символ на града. Това е построената съвсем наскоро катедрала на Полярното сияние (Cathedral of the Northern Lights), която предоставя чудесна възможност на желаещите да видят с очите си това незабравимо природно явление.

Невероятните светлинни ивици в горните слоеве на атмосферата са познати на човечеството от хилядолетия. Наречени са полярни, защото възникват в полярните региони, каквато се явява и Норвегия. Това е периодът, в който тази страна става сред най-предпочитаните туристически дестинации.

Светлината на образуваното сияние се дължи на взаимодействието на високоенергийните частици на слънчевия вятър с неутралните атоми в горните слоеве на атмосферата. Когато атомите на въздуха се срещнат със заредените частици, неутралните атоми се възбуждат. Електроните им минават в по-високо енергетично ниво и възбудените електрони изпускат енергия под формата на фотони (светлина).

Цветовете на сиянието могат да бъдат най-разнообразни в зависимост от йонизираните азотни атоми. На фона на тази цветна картина от време на време се появяват вертикални късчета с бял цвят, приличащи на лъчи на прожектори. На всеки 11 г. слънчевата активност, отговорна за появата на сиянието, е максимална и тогава сиянията са най-чести, красиви и продължителни.

Самата катедрала на Полярното сияние е истинско чудо на инженерната и архитектурната мисъл. Проектирана е от фирмата schmidt hammer lassen architects в сътрудничество с Link Arkitektur. Представлява 47-метровеа кула, издигаща се в небесата в спираловидна форма.

Изградена е от суров бетон и дърво, а фасадата й е облечена в титан. Целта на архитектите е чрез използваните материали да се подчертае ефекта на природния феномен. На върха на кулата е разположена камбанарията, която се вижда от почти всички точки на града.

Интериорът на катедралата на Полярното сияние също е поразяващ. Катедралата разполага както с основна зала, побираща около 350 души, така и с няколко административни офиси и класни стаи, в които да се провежда специализирано обучение.

Катедрала на Полярното сияние, Норвегия

Църковната зала е осветявана от естествена светлина, достигаща чрез асиметрични прозорци. Предвидени са и доста изложбени площи, на които се провеждат много фотографски изложби, показващи силата на този природен феномен.

Архитектурният конкурс за изграждането на катедралата е организиран още през 2001 г. В случая не става въпрос за изграждането на каква да е катедрала, а за проект, който да се превърне в символ на града. Всеки посетил Катедралата на полярното сияние ще разбере, че тази цел наистина е постигната.

Официално катедралата на Полярното сияние е открита през 2013 г. от принцесата на Норвегия, Мете-Марит. Произнесена е реч, а на самото мероприятие са участвали много високопоставени гости от цял свят.

След бурни аплодисменти всички приемат новата катедрала за символ не само на Алта, но и на целия регион. Тя се намира само на 500 км. от Арктическия кръг, което я превръща в изключително подходящо място за наблюдаване на полярното сияние.

Представителите на общинския съвет са особено доволни след като виждат катедрала на Полярното сияние в целия й бляскав завършен вид и разбират, че изискванията им към архитектите чрез този проект Алта да се превърне в публично място за наблюдаване на Полярното сияние, са напълно спазени.

Катедралата на Полярното сияние предоставя прекрасна възможност да видите с очите си този природен феномен, без да се налага да студувате из безкрайната ледена пустош. За да сте сигурни, че ще можете да присъствате на тази незабравима гледка е добре да планирате поне 10-тина дена.

Така ще имате възможност и да се възползвате от предлаганите тук разходки с кучешки впряг, които обаче са предвидени за по-издръжливите ентусиасти. Като планирате бюджета си за това приключение, имайте предвид, че цените в Норвегия са доста високи. Също така вземете в предвид и факта, че трябва да носите достатъчно топли дрехи.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати