Лореш

Лореш

Всеки човек някога през живота си е бил привлечен от слънчевата страна Португалия и е искал да я посети. Повечето от нас веднага си мислят за големите градове като Порто или Лисабон или за някой от другите китни крайморски градове, а защо не и за Азорските острови. Малко от нас осъзнават, че истинският чар на Португалия може да бъде открит не в известните й градове, които вечно са пълни с туристи, а в по-малките градчета и селца, в които са се запазили вековните традиции и обичаи на португалците.

Ако решите да изберете по-неизвестните и не пренаселени градове, ще имате възможност наистина да си отпочинете и да организирате отпуската си на съвсем прилични цени. След като сте набелязали такова спокойно португалско градче можете лесно да стигнете до която си поискате точка на страната, защото пътната инфраструктура е изключително добра.

Най-добрият вариант е да се насочите към някое закътано местенце, в което хем да можете да релаксирате, далеч от суетата и бързината на големите градове, хем да е на сравнително близко разстояние до по-популярните дестинации в Португалия, за да можете да си организирате еднодневни екскурзии.

Идеален пример за такова местенце е Лореш (Loures), който се намира в едноименната община на регион Лисабон. Това малко и спокойно градче е само на хвърлей от португалската столица, като в същото време може да се похвали с древно минало, няколко интересни забележителности, красива природа и превъзходна кухня.

Още в началото на 1 в. земите около днешен Лореш за били заселени от римляните. Тук е имало гробище, около което постепенно се изгражда църква. Римляните започват да се занимават със селско стопанство и бавно селището започва да се развива. Обработват се предимно низините, защото се оказват особено плодородни. Наследници на римляните стават вестготите, а след 8 в. маврите.

За първи път градчето е споменато като енория през 1118 г. Знае се, че по това време тук са се отглеждали предимно марули - нещо, с което и днес Лореш е известен.

В края на 16 в. в Лисабон започва да върлува чума и в продължение на пет години помита много жертви. Изчислено е, че през този период в Португалия умират около 80 000 души. Много хора започват да бягат от големите градове, търсейки спасение от болестта в селата. Тези, които стигнали до Лореш донесли със себе си иконата на Дева Мария, за да й се молят да ги предпази от заразата.

Те започнали за строят църква, в която да поставят иконата и да могат на спокойствие за отправят молбите си към нея. Така всъщност се създава най-старата църква в градчето, която се казва Chapel of Nossa Senhora da Saúde. След 1604 г. заплахата от чумата отминава и местните жители вярват, че тогава именно Дева Мария е спасила техните предшественици.

През периода 1832-1834 г. из региона плъзва холера и живеещите в Лореш отново търсят помощта на Дева Мария. Тогава те изваждат иконата от църквата и тръгват на парадно шествие. Заплахата от болестта отново отминава и от този ден до днес жителите на Лореш остават верни на Дева Мария и биха Ви трогнали със своята искрена вяра.

Можете да посетите Лореш по всяко време на годината, защото Португалия е известна по цял свят с мекия си климат. Разходете се из малкия, но интересен център на града и пробвайте някоя от домашно приготвените гозби. Не забравяйте, че Лисабон е съвсем наблизо и ако Ви доскучае, винаги можете да отскочите до него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати