Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостите в Гана

Крепостите в Гана

Кейп Коуст, Гана

Африканската държава Гана е една изключително красива страна, в която за съжаление туризмът все още не играе почти никаква роля. Цялото й атлантическо крайбрежие е осеяно със старинни крепости, които си струва да бъдат видени.

От европейската експанзия към Африка и Гана могат да бъдат разгледани много свидетелства. Има голямо разнообразие от крепости, които са построени от европейските колонизатори през 17 в. Голяма част от тях са използвани за съхранение на стоки за износ, а след разпростирането на робството са превърнати в затвори за хората, които са карани принудително да работят срещу скромно или никакво заплащане.

Може би най-внушителната крепост в Гана е Кейп Коуст. Тя е построена през 16 в. и първоначално е служила за малък търговски пост, докато през 1627 г, не е преустроена в огромен форт. През периода, през който е бил в шведски ръце, замъкът е бил известен като Каролусберг, а по време на английските колонизаторски завоевания се превръща в най-значимата британска база. До 1877 г. служи за седалище на колониалната администрация.

За съжаление крепостта ни напомня и за най-ужасяващите периоди в европейско-африканската история. Тя се превръща в център за търговията с роби. Не е ясно колко точно са хората, откарани оттук за Америка за принудителен труд, но има предположения, че е възможно те да надхвърлят един милион.

Днес в крепостта Кейп Поуст се помещава музей, от който можете да разберете много за историята и живота в Гана, както и за търговията с роби.

Друга забележителна крепост е тази в столицата Акра, известна просто като Замъкът. Строежът й започва през 1657 г. от шведите, които искат около града да има укрепление. Само две години след старта на строежа тя е превзета от датчаните, които успяват да я завършат.

Крепостите в Гана

Първоначално крепостта е носила скандинавското име Кристиансборг, но по-късно става седалище на британския губернатор. Днес те е известна като The Castle и се използва за седалище на правителството на Гана.

В живописното градче Елмина, което се намира само на около 10 км. западно от Кейп Коуст, се намира друга архитектурна забележителност- крепостта, носеща името "Сейнт Джордж". Тя е построена от португалците и се превръща в първото селище на европейци в тропиците.

Строежът й започва през 1481 г. и продължава само няколко години. Оттогава до днес обаче е променяна няколко пъти. 150 години след като е построена, тя е превзета от холандците и се превръща в щаб на Западните Индии за повече от 2 века.

След като в страната навлиза износът на роби, тази крепост става едно от главните места, в които били затваряни чернокожите и после отпращани към Америка и Европа, където били принуждавани да станат роби. Много семейства са били разделяни, а ако разгледате подземията в крепостта наистина ще придобиете представа каква ужасна съдба са споделяли тези хора.

Разгледайте многобройните малки къщи-музеи, от които ще научите всичко за този черен период в историята на Гана. Особено впечатление правят веригите и тесният тунел, наречен Портата на обречените, през който хората са били отвеждани до корабите.

Можете да посетите Гана по всяко време на годината, но имайте предвид, че летата тук са доста горещи. Най-подходящи за разходки са месеците от ноември до март.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати