Мемфис и некрополите

Мемфис и некрополите

На югозапад от Кайро се намират руините на Мемфис, който някога е бил столица на Египет. Той е сред най-посещаемите места в тази древна африканска държава и е известен по цял свят със своите пирамиди. Има антично минало, започнало още около 1300 г. пр. н. е. и разполага с много забележителности. Това е причината целият град и некрополът с пирамидите му да е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Огромен е броят на научните изследвания, посветени на египетските пирамиди. За тях са написани множество книги и статии, изяснени са много неща, но и досега учените спорят върху същността и предназначението им. Малцина знаят, че храмовете, които някога са се издигали в Мемфис, предшестват с много векове построяването на пирамидите в Гиза. Тук, в сянката на голямата стъпаловидна пирамида на Джосер, се намира и некрополът на Мемфис, който е известен като Саккара.

Мемфис се е намирал на западния бряг на река Нил и до основаването на Александрия е бил икономически, политически и културен център на Египет. Около 3100 г. пр. н. е. египетският владетел Менес от Танис успява да обедини двете египетски царства и основава града, който се е намирал на около 20-тина километра от сегашната столица, Кайро. По времето на управление на 4-та династия Мемфис се превръща в главен център на култа към Птах.

След основаването и разрастването на другия известен древноегипетски град, Тива, Мемфис започва да запада и почти обезлюдява. Нови сили са му вдъхнати едва след персийската инвазия и след основаването на Александрия става втори по значение град. Разрушен е при нашествието на арабите.

Според много учени Мемфис е бил най-големият град в света, защото по време на разцвета си населението му е наброявало над 30 000 души. Поради своята значимост не е странен и факта, че името на Египет произхожда от името на Мамфис. Гръцкият историк Менетон споменава за този величествен град, наричайки го Hi-Ku-P'tah, което в превод означава Мястото на Птах. На гръцки той изписва това като Ai-gu-ptos, което на латински се превръща в Египет.

Некрополът на Мемфис е открит едва през 1850 г. от френския учен Огюст Мариет, но разкопките и откритията продължават и до днес. Сред последните находки е скромният музей на Имхотеп, който е открит през 2000 г.

Мемфис

На територията на Мемфис са открити останките от храма на Птах и Апис и две двуметрови статуи от алабастър, посветени на Рамзес Втори. Обширният некрополол, който е издигнат за царете и високопоставените особи от Старото време, носи името Саккар, идващо от Сокар - Богът на мъртвите. Тук са се разположили 11 пирамиди, за които мнозина смятат, че са първите по рода си. В тях са погребани голяма част от владетелите от 4-та династия на Египет, но има и много гробници, датиращи от по-нови времена.

Трудно е за съвременния човек да си представи такова съвършенство, умение, вкус и дарба, проявени преди толкова хиляди години у един древен народ. Посещението на древния град Мефис и некрополът с пирамиди ще остави незабравими спомени у Вас и винаги ще Ви кара да се питате как са живели хората в този древен град и какви обичаи и традиции са спазвали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати